– Απέρριψαν οι φορείς το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ
Το κάθετο “όχι” όλων των τοπικών φορέων της Ηπείρου εισέπραξαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ στην πρόταση συμπερίληψης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου στο Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και παρουσιάστηκε σήμερα στα Γιάννενα.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ Ηπείρου, το ενδιαφέρον από την αρχή εστιάστηκε στο φράγμα Αγ. Νικολάου αλλά και στη μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από τον Αώο, ενώ στην αίθουσα ήταν ξεδιπλωμένο ένα πάνο με την επιγραφή «Όχι στη σκανδαλώδη μεθόδευση-Όχι στο φράγμα στον Άραχθο».
Με γκολ… από τα αποδυτήρια, προσπάθησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης να θέσει τις ενστάσεις και τις αντιθέσεις της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ.
Έτσι, από τον χαιρετισμό του ακόμα, έθεσε τα ακανθώδη ζητήματα επί τάπητος:
Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ σημείωσε, στον χαιρετισμό του, ότι για το έργο του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου υπάρχει ήδη αρνητική απόφαση του ΣτΕ αλλά και η εκφρασμένη αντίθεση όλης της τοπικής κοινωνίας.«Αυτό το έργο δεν το θέλει η Ήπειρος. Πρέπει να το καταλάβετε και να τελειώνει το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταφοράς νερού από τον Αώο στο λεκανοπέδιο, σημειώνοντας ότι η θέση του ταυτίζεται με αυτή που εξέφρασε το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου.
Ταυτόχρονα επεσήμανε απευθυνόμενος στη ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πως η Περιφέρεια Ηπείρου δεν πρόκειται να επιτρέψει την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα…
Για «σκανδαλώδη μεθόδευση που θέλει να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα» μίλησε ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, αναφερόμενος στην προσπάθεια επαναφοράς του φράγματος μέσω του σχεδίου και στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν τόσο ο Γιάννης Παπαδημητρίου της παράταξης ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο, όσο και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Παπαβρανούσης αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο οποίος μάλιστα κατήγγειλε πολιτικές πιέσεις για να επανέρθει το έργο.
Κάτι που έμμεσα παραδέχθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ λέγοντας πως «οι εργοδότες μας, μας είπαν να βάλουμε το φράγμα στην μελέτη», αφού η ακύρωση από το ΣτΕ έγινε λόγω έλλειψης τότε θεσμικού πλαισίου το οποίο όμως εκ των υστέρων… δημιουργήθηκε.
Υποστήριξαν δε πως από την πλευρά τους δεν υπάρχει καμία πρόθεση μεθόδευσης και ζήτησαν από την τοπική κοινωνία να… εξηγήσει τους λόγους που δε θέλει το έργο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τα… ενδεχόμενα οφέλη που θα υπάρχουν από το έργο.