Κατσανοχώρια: Με το βλέμμα του τουρίστα….

KATSANOXORIAΤα Κατσανοχώρια απέχουν περίπου 18 χλμ. από τα Ιωάννινα. Θα τα προσεγγίσετε ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς Αρτα, και στρίβοντας αριστερά προς Κουτσελιό και Σερβιανά. Περίπου 8 χλμ. πιο κάτω θα βρείτε αριστερή παράκαμψη για το Ελληνικό, που είναι το μεγαλύτερο από τα Κατσανοχώρια.

Θα περάσετε μέσα από το χωριό, όπου θα δείτε το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Θόδωρου Παπαγιάννη. Στο τέρμα του βρίσκεται η ξακουστή μονή Τσούκας. Από την πλατεία του Ελληνικού ξεκινάει και το μονοπάτι προς την κρεμαστή γέφυρα της Λυσιάς, πάνω από την κοίτη του Αραχθου.

Επιστρέφετε στη διασταύρωση και τον κεντρικό δρόμο, ο οποίος πολύ σύντομα φτάνει στην Αετοράχη. Η πρώτη εικόνα του χωριού δεν μαρτυράει την ιστορική σημασία του. Στις πλαγιές από πάνω δόθηκαν σημαντικές μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους το 1913.

Οι ντόπιοι θα σας δώσουν οδηγίες για να ανεβείτε μέχρι τη θέση Αγιος Νικόλαος όπου βρίσκεται το ηρώο, το ομώνυμο ξωκλήσι με τα οστά των πεσόντων και ο τάφος του ανθυπολοχαγού Ερρίκου Ιωσαδρόφσκη. Από την Αετοράχη συνεχίζετε με κατεύθυνση νότια και αφού περάσετε τον οικισμό Λάζαινα φτάνετε στο κτήμα «Ιπποστρούθ» όπου ο δρόμος διακλαδίζεται. Οι δυο δρόμοι συναντιούνται ξανά στο κεφαλοχώρι Καλέντζι.

Εσείς επιλέξτε τον αριστερό δρόμο και λίγο παρακάτω ακολουθήστε την αριστερή παράκαμψη για τον οικισμό Κωστήτσι (ή Καλλιθέα).

Εκτός από το εκπληκτικό ξενοδοχείο «Princess Lanassa» και τη μικρή ταβέρνα, εδώ θα βρείτε και την αρχή του βατού χωματόδρομου που οδηγεί στο απομακρυσμένο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε από ψηλά τη σμίξη των ποταμών Καλαρίτικου και Αραχθου.

Με μια ακόμη αριστερή παράκαμψη στον κεντρικό δρόμο (λίγο μετά από αυτή που οδηγεί στο Κωστήτσι) κατηφορίζετε απότομα και φτάνετε μέχρι την κοίτη του ποταμού, στο γεφύρι της Πολιτσάς. Παλιότερα ήταν πέρασμα από τα Τζουμέρκα προς τα Ιωάννινα και στην πλαγιά πάνω από το γεφύρι υπήρχε χάνι και ένας μικρός οικισμός.

Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο, που θα σας φέρει σε δύο οικισμούς, το Φορτόσι και το Πάτερο, με παλιά πέτράινα αρχοντικά. Στο Πάτερο βρίσκεται η ημιυπόγεια εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτισμένη το 1650 με σπανιότατες αγιογραφίες που παραμένουν ανέπαφες, καθώς και ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται από τα παλαιότερα της Ηπείρου.

Γυρίστε προς τα πίσω και στην έξοδο του Φορτοσίου θα βρείτε δρόμο αριστερά που θα σας οδηγήσει στο τρίστρατο στην περιοχή της Φανερωμένης, ονομασία που οφείλεται στην 300 ετών εκκλησία του λόφου, η οποία θεωρείται από τους ντόπιους ο «ομφαλός» των Κατσανοχωρίων. Στρίψτε αριστερά στο τρίστρατο και αφού προσπεράσετε την παράκαμψη για Κορίτιανη, με τις παλιές εκκλησίες του Αγίου Συμεών και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα φτάσετε στο Καλέντζι. Στην είσοδο του χωριού κάνετε άλλη μια δεξιά παράκαμψη προς τα Πλαίσια.

Το Καλέντζι είναι κεφαλοχώρι και μέχρι πρότινος έδρα του Δήμου Κατσανοχωρίων. Από την πλατεία του ξεκινάει ο δρόμος για τις πηγές της Κλίφκης και το Καστρί. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει φιδογυρίζοντας (στην αρχή ανηφορικά και στη συνέχεια κατηφορικά), περνάει τις διασταυρώσεις για Πηγάδια και Πλατανούσα και καταλήγει στο Μονολίθι, στην κοίτη του Αραχθου, πλάι στο γεφύρι της Πλάκας.

ΡΑΦΤΙΝΓΚ ΣΕ ΑΦΡΙΣΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

Το ράφτινγκ στα νερά του Αραχθου είναι μια εμπειρία που πρέπει να βιώσετε αν βρεθείτε στα Κατσανοχώρια. Η κατάβαση του ποταμού έχει πολλές διαδρομές και με βαθμό δυσκολίας που ποικίλλει. Η συνηθέστερη διαδρομή είναι από το γεφύρι της Πολιτσάς μέχρι το γεφύρι της Πλάκας, καθώς διασχίζει το ομορφότερο κομμάτι του φαραγγιού και μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο. Είναι σχετικά εύκολη, αλλά έχει κάποια δύσκολα περάσματα. Διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Η ευκολότερη διαδρομή είναι στο κάτω κομμάτι του Αραχθου (όπως αποκαλείται), από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι το γεφύρι της Σκούπας. Είναι μια ανοικτή διαδρομή, ιδανική για αρχάριους, και η διάρκειά της είναι περίπου 2 ώρες. Δυσκολότερες είναι οι διαδρομές από το γεφύρι του Τσιμπόβου μέχρι το γεφύρι της Πλάκας (2,5- 3,5 ώρες) όπως και εκείνη που ξεκινάει από τη γέφυρα του Γκόγκου, στον Καλαρίτικο ποταμό, βγαίνει στον Αραχθο και καταλήγει στο γεφύρι της Πλάκας (περίπου 3 ώρες).

Μια ακόμη δύσκολη διαδρομή υπάρχει στο επάνω κομμάτι του ποταμού – από τη γέφυρα Κράψης μέχρι τη γέφυρα Τσιμπόβου. Οι δύσκολες διαδρομές απευθύνονται σε έμπειρους και απαιτούν καλή φυσική κατάσταση. Οι παραπάνω διαδρομές μπορούν να γίνουν και με διθέσιες φουσκωτές βάρκες που ονομάζονται «hot dog».

Αν δεν σας συγκινεί το υγρό στοιχείο μπορείτε να συμμετάσχετε σε βόλτες με ποδήλατα βουνού, πεζοπορία, αναρρίχηση και καταρρίχηση σε βράχους ή σε τεχνητές πίστες, canyoning (διάσχιση φαραγγιού), flying fox (εναέριο πέρασμα ποταμού) και τοξοβολία.

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

«Καραμπάς» (26510 89263, 6972 221706). Σταθερή αξία στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια. Σερβίρει φαγητά φούρνου, ψητά της ώρας και αρκετά μαγειρευτά, με υλικά και κρέατα παραγωγής τους.

ΣΤΟ ΚΑΛΕΝΤΖΙ

«Kατσαρός» (26590 22136). Η ταβέρνα λειτουργεί εδώ και 32 χρόνια και είναι ξακουστή για τα κρεατικά της.

ΣΤΟ ΜΟΝΟΛΙΘΙ

«Γέφυρα Πλάκας» (26850 31220). Η κ. Μαρία έχει αναλάβει την κουζίνα του ξενοδοχείου και μαγειρεύει πίτες, γίδα βραστή, κοκκινιστά, ψητά της ώρας κ.α.

«Τελωνείο» (26850 31006). Το εστιατόριο του ξενοδοχείου είναι ανοικτό για όλους και σερβίρει πιάτα με παραδοσιακές συνταγές.

ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ

«Η Βάσω» (26590 22161). Καφέ-μεζεδο?πωλείο επάνω στην κεντρική πλατεία των Πηγαδίων.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ

«Πάμε στου Γιώργου» (6977 154009). Για μοσχαράκι γιουβέτσι, στιφάδο, πατσά, κρέατα της ώρας και πολλά μεζεδάκια.

«Ο Πλάτανος» (26590 22116 ). Σερβίρει προβατίνα βραστή, κεμπάπ χοιρινό και πρόβειο (συνήθως τα Σαββατοκύριακα) και κρέατα της ώρας.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΣΑ

«Η Πλατεία» (26590 71316). Στην πλατεία του χωριού με ψητά κρέατα και τσίπουρο με μεζέ.

ΣΤΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

«Πανόραμα» (26590 22227). Στη μεγάλη σάλα με τα δυο τζάκια θα δοκιμάσετε φαγητά γάστρας, πολλά μαγειρευτά και κρεατικά της ώρας.

Πηγή: www.ethnos.gr

Κατσανοχώρια: Με το βλέμμα του τουρίστα….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ