Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

panepistimio arta

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό έτος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς η περικοπή κονδυλίων έχει ως αποτέλεσμα πολλά βασικά μαθήματα να μην πραγματοποιούνται.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την πόλη της Άρτας, δέχεται ετησίως τους περισσότερους εισακτέους, μεταξύ των λοιπών μουσικών τμημάτων της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει τους λιγότερους μόνιμους καθηγητές.

Το τμήμα δέχεται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 150 φοιτητές, οι οποίοι κατά πλειοψηφία το επιλέγουν λόγω της δυνατότητας που παρέχει για λήψη πτυχίου με ειδίκευση οργάνου σε όλους τους απoφοίτους.

Παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του ως πανεπιστημιακό τμήμα, είναι ιδιαίτερα ενεργό σε μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μερικά από αυτά είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών TUNE (Traditional music Undergraduate Network in Europe), η υποδοχή φοιτητών Erasmus και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τις ορχήστρες του τμήματος.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα δεν είναι πρωτόγνωρη στους σπουδαστές, καθώς το μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μόλις 12 καθηγητές) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία του να βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, που πάντα καθυστερεί δραματικά. Την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ωστόσο, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έτους και η απόκτηση πτυχίου για πολλούς σπουδαστές», τονίζουν οι φοιτητές.

Πιο αναλυτικά, από τα 33 όργανα ειδίκευσης διδάσκονται μόλις 16, ενώ από τα 14 μουσικά σύνολα μόλις τα 7. Εκτός από τις μουσικές δεξιότητες και τα μουσικά σύνολα (μαθήματα κορμού) αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιούνται και πολλά άλλα μαθήματα, υποχρεωτικά για την λήψη πτυχίου.

 «Αντιλαμβανόμαστε ότι βιώνουμε την πλήρη απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας και των Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο βωμό της ιδιωτικοποίησής τους. Είναι απαράδεκτο να εισάγονται φοιτητές σε μία δημόσια σχολή, να πληρώνουν ενοίκιο, να αναγκάζονται να παρακολουθούν εξωτερικά μαθήματα για να καλύψουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού, και εν τέλει το μέλλον τους να είναι αβέβαιο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ζητά έγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών της σχολής για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023-24, προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και επίλυση όλων των προβλημάτων των υλικοτεχνικών υποδομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ