Τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας που αναδεικνύονται με ένταση τις μέρες αυτές καυτηριάζει με εκτενή ανακοίνωση η Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
Αφορμή αποτελεί το αδιέξοδο που προκλήθηκε εξαιτίας της συρροής κρουσμάτων σε ιδιωτικό γηροκομείο.
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για εγκληματική ολιγωρία καθώς το πρώτο θετικό κρούσμα ήταν εργαζομένη του γηροκομείου και είχε επιβεβαιωθεί την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει μόνο πέντε ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στα Νοσοκομεία Φιλιατών, Πρέβεζας και Άρτας ενώ άλλοι 49 ανάμεσά τους και όσοι βρέθηκαν θετικοί παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Οίκου Ευγηρίας
«Η εισαγγελική παρέμβαση που ζήτησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ για την λειτουργία του ιδιωτικού γηροκομείου είναι μια εκ των υστέρων ενέργεια που δεν απαντά στο βασικό ερώτημα πως θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ήπειρο. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ βρέθηκε δύο φορές την τελευταία εβδομάδα στα Γιάννενα, την τελευταία φορά την Πέμπτη μαζί με τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει «άρτια προετοιμασία αποτέλεσμα επεξεργασμένου σχεδίου». Αντίστοιχο κλίμα «διαβεβαιώσεων» καλλιεργήθηκε και με την επίσκεψη Χαρδαλιά τις προηγούμενες μέρες.
Το ίδιο προσπαθούν να μας πείσουν ανακοινώνοντας εδώ και μέρες για 24 κλίνες στο Χατζηκώστα, κάτι που δεν έχει προχωρήσει ακόμα και κάτι που σχεδιάζεται να γίνει με μετακινήσεις γιατρών από τα ΚΥ και τις ΤΟΜΥ και με ανεκπαίδευτο στην αντιμετώπιση θετικών περιστατικών προσωπικό, αποψιλώνοντας την ήδη πλήρως υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η εικόνα που παραθέτει το ΚΚΕ είναι η ακόλουθη:
• 6 μήνες μετά το 1ο κύμα της πανδημίας, καμία νέα υποδομή δεν αναπτύχθηκε στα νοσοκομεία της Ηπείρου, πέραν κάποιων κοντέινερ που εγκαταστάθηκαν πριν 2 εβδομάδες για να φιλοξενήσουν το ΤΕΠ για τα covid περιστατικά στο ΠΓΝΙ και 5 κλίνες covid με αρνητική πίεση στο Γ.Ν. Άρτας.
• Οι 2 μονάδες 44 απλών κλινών covid, που είχαν ετοιμαστεί με τεχνικές προδιαγραφές στο ΠΓΝΙ από τον Φλεβάρη, γέμισαν με τα πρώτα κρούσματα στο γηροκομείο και τα εργοστάσια τροφίμων, και αναπτύχθηκαν εσπευσμένα πριν 2 εβδομάδες άλλες 22 κλίνες σε 3ης μονάδα που γέμισαν εν μία νυκτοί, συρρικνώνοντας και μεταφέροντας την γαστρεντερολογική και ενδοκρινολογική κλινική σε άλλο χώρο.
• Επίσης, ετοιμάζεται νέα 4η μονάδα 22 κλινών, συρρικνώνοντας και μεταφέροντας και άλλες κλινικές όπως η καρδιοχειρουργική, η δερματολογική, η ΩΡΛ, η πλαστική χειρουργική. Μετατρέπουν έτσι το ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο μιας νόσου σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών, εξοντώνοντας το ήδη υπάρχον ελλειπές προσωπικό με ατέρμονες μετακινήσεις, αποψιλώνοντας κλινικές, κινδυνεύοντας στην πρώτη διασπορά covid εντός του ΠΓΝΙ να κλείσουν και αυτές λόγω έλλειψης προσωπικού για να τους αντικαταστήσει.
• Η έκπτωση στην λειτουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου είναι αποτέλεσμα του πολύχρονου σχεδίου απαξίωσης των περιφερειακών νοσοκομείων της Ηπείρου. Σε κανένα περιφερειακό νοσοκομείο δεν μπορούν να ανοίξουν κλίνες covid λόγω έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων, νοσηλευτικού προσωπικού, υποδομής για λειτουργία ΜΕΘ , ΕΚΑΒ για γρήγορη διακομιδή στην ΜΕΘ covid στο ΠΓΝΙ.
• Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid του ΠΓΝΙ δηλ. οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ-covid σε όλη την ΒΔ Ελλάδα, κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου, για κάθε περιστατικό που θα χρειαστεί ΜΕΘ.
• Η έλλειψη εντατικολόγων και νοσηλευτών για την λειτουργία των ΜΕΘ covid σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο ΠΓΝΙ οδηγεί την κυβέρνηση να αναστείλει έως 80% τα τακτικά χειρουργεία για να εξοικονομηθούνε αναισθησιολόγοι για την στελέχωση των ΜΕΘ, εις βάρος των αναγκών για χειρουργεία.
«Πρέπει άμεσα να ληφθούνε μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της κατάστασης σε κάθε δομή πρόνοιας, σε κάθε βιομηχανικό χώρο, σε σχολεία και χώρους άθλησης, να προσληφθούνε μαζικά μόνιμοι υγειονομικοί, να δημιουργηθούνε νέες δομές εκτός νοσοκομείων για την περίθαλψη περιστατικών covid, με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, για να μη γίνουν τα νοσοκομεία «μίας νόσου» και να μην γίνουν και οι δομές υγείας εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, ώστε να αξιοποιηθούνε και οι δυνατότητες διάγνωσης αλλά και το ιατρικό δυναμικό σε έναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η απέλπιδα προσπάθεια δικαιολόγησης της κατάστασης στη χώρα μας, μέσω της σύγκρισης με τα συστήματα υγείας των «ανεπτυγμένων κρατών» της ΕΕ που καταρρέουν και στο 2ο κύμα, κρύβει ότι σε αυτά τα συστήματα έχουν εδώ και χρόνια προχωρήσει οι ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις και η πλήρης λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια μείωσης του κόστους και αύξησης εσόδων. Γι αυτό και καταρρέουν αθωράκιστα χωρίς κρατική στήριξη. Σχεδιασμοί που ακόμη και σήμερα προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων.
Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική για να κρύψει την στρατηγική συμφωνία με την ΝΔ, αφού ως κυβέρνηση περιέκοψε κατά 40% (800 εκατ.ευρώ) την κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία σε 4 χρόνια, γέμισε συμβασιούχους τις δομές υγείας οδηγώντας αυτοί να αποτελούνε το 25% του προσωπικού στο ΠΓΝΙ, ενέταξε στο ΕΣΥ το 1ο νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία αυτό της Σαντορίνης, νομοθέτησε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από ανώνυμη εταιρία του δημοσίου, το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. με κριτήρια επιχειρηματικής αποδοτικότητας, και ψήφισε το νόμο 4413/2016 (Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ), που δίνει δυνατότητα για εφαρμογή εκτεταμένων ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία.
Δεν περιμένουμε απλά να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα το ΚΚΕ, η Λαϊκή συσπείρωση στο δήμο Ιωαννιτών και στην Περιφέρεια Ηπείρου, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τα ταξικά σωματεία . Μπαίνουμε μπροστά με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε από τον Φλεβάρη και διεκδικούμε μέσα από τα σωματεία μας, τους μαζικούς φορείς, ελέγχους στα γηροκομεία, τους μεγάλους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης και παράλληλη θωράκιση του συστήματος υγείας με νέες υποδομές, μόνιμο προσωπικό και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας! Είναι ώρα λαϊκής οργάνωσης και αντεπίθεσης» καταλήγει!