ΚΚΕ: Βαρύ χαράτσι το τέλος ταφής απορριμμάτων

Στα δύο εκατομμύρια υπολογίζει το ΚΚΕ το τέλος ταφής που πρέπει να πληρωθεί από τους δήμους της Ηπείρου πέραν των άλλων ποσών που καταβάλλονται για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα επιπλέον δύο εκατομμύρια έρχονται να προστεθούν στα 5 εκατομμύρια που πληρώνουν ετησίως οι Δήμοι της Ηπείρου στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ για την επεξεργασία των απορριμμάτων τους είτε μεταφέρουν είτε δεν μεταφέρουν απορρίμματα εξαιτίας της ληστρικής σύμβασης ΣΔΙΤ που έχουν υπογράψει στο οποίο προβλέπεται η λεγόμενη «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα». Έτσι ακόμα και αν προχωρήσουν τα έργα διαλογής στην πηγή, και τα απόβλητα μειωθούν σύμφωνα με τους στόχους της χώρας στο 60% των ποσοτήτων του 2020, και πάλι οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώνουν χαράτσια στο εργοστάσιο.

Και στην ανακοίνωση αναφέρει:

Τα χαράτσια αυτά, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, μαζί με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα “πληρώνω όσο πετάω”, ενώ προβλέπεται και η επιβολή πρόσθετων -κατά περίπτωση- φοροεισπρακτικών μέτρων σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και αναψυχής.

                Έτσι, σε συνέχεια του τέλους της πλαστικής σακούλας, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε, ακολουθεί από 1.1.2022 το τέλος επί παντός πλαστικού μικρο-υλικού, που συνοδεύει το σερβίρισμα ελαφρών φαγητών, καφέδων και αναψυκτικών.

                Τα ποσά αυτά έρχονται να τροφοδοτήσουν υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού («Πράσινο Ταμείο», Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – Ε.Ο.ΑΝ.) και μέσω αυτού τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.

                 Η μέχρι τώρα εμπειρία του λαού της Ηπείρου δείχνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για περιβαλλοντική προστασία. Κανένας περιβαλλοντικός έλεγχος δεν έχει γίνει ποτέ στο εργοστάσιο από κανένα κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό. Η Περιφέρεια Ηπείρου που φέρει την πρώτη ευθύνη για την λειτουργία του εργοστασίου, μόλις πριν λίγες μέρες ανακάλυψε την περιβαλλοντική βόμβα των 2.500 συσσωρευμένων τόνων υπολείμματος μέσα στο εργοστάσιο, μόνο για να δώσει νέα απευθείας ανάθεση σε εργολάβους για τη μεταφορά τους

                Το ΚΚΕ, μαζί και οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση, επανειλημμένα έχει αναπτύξει τις θέσεις του για τη διαχείριση των αποβλήτων.

                Στεκόμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές «αρχές» και τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εκάστοτε Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ) των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων.

                Θέση μας είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

                Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους.

                -Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμπράξεις και παραχωρήσεις.

                -Λέμε ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως θα γίνει και με το νέο χαράτσι.

                Τα κόστη των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

                Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

                Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε σήμερα την ανάγκη τα όργανα της τοπικής, αλλά και της περιφερειακής διοίκησης, να συζητήσουν και να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.