Καθ’ οδόν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου και το κλίμα σιγά σιγά ζεσταίνεται. Το τοπίο στο Δήμο Ιωαννιτών τείνει να διαμορφωθεί πλήρως, με μοναδική εκκρεμότητα αυτή που προέρχεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κλεισθένης δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην πράξη και σίγουρα θα διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στο Δήμο απ’ αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Νικητές και χαμένα δύσκολα θα υπάρξουν, αφού θα κληθούν να συνεργαστούν, προκειμένου να διοικήσουν τον δήμο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και ίσως χρειαστεί να συνεργαστούν και περισσότερες από τρεις παρατάξεις, με όσες δυσκολίες κι αν έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε και μία διαφορετική προεκλογική εκστρατεία, χωρίς τις σφοδρές αντιπαραθέσεις και τις κατά μέτωπο επιθέσεις που παρακολουθούσαμε μέχρι και πριν λίγα χρόνια.
Άλλωστε πολύ δύσκολα θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2010, όπου οι δύο πρώτες παρατάξεις είχαν συγκεντρώσει συνολικά ποσοστό που έφτανε στο 88%!
Σήμερα οι παρατάξεις είναι περισσότερες και το επόμενο διάστημα θα φανεί η δυναμική που θα δημιουργήσουν στην κοινωνία και όχι αποκλειστικά σε κομματικά ακροατήρια. Από την δυναμική στην κοινωνία θα εξαρτηθεί και το τελικό αποτέλεσμα!
Στο Δήμο Ιωαννιτών, το 2014 ψήφισαν 49.499 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 47.102. Το εκλογικό μέτρο για την κατανομή των εδρών βγαίνει επί των εγκύρων ψηφοδελτίων και την διαίρεση με τις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου που συνολικά είναι 45! Το μέτρο είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων του πρώτου γύρου, δια του αριθμού των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, προσαυξανόμενου κατά μια μονάδα. Στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών 47.102/45=1046,7+1=1047,8. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Για παράδειγμα και με βάση τα αποτελέσματα του 2014, η παράταξη του Θωμά Μπέγκα θα είχε μόλις τις 15 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο με το 33,2% της πρώτης Κυριακής.
Η παράταξη του Νίκου Γκόντα με το 34,9 θα είχε καταλάβει 16 έδρες αντί των έντεκα που έχει σήμερα!
Ενισχυμένες φυσικά θα ήταν και οι άλλες παρατάξεις που μοιράστηκαν τις υπόλοιπες έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα πράγματα ωστόσο γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα με την κατανομή των εδρών, διαδικασία που κινδυνεύει να αφήσει εκτός δημοτικού συμβουλίου υποψηφίους που μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των πρώτων θέσεων στους συνδυασμούς τους!
Κι αυτό επειδή η κατανομή των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γίνεται συνολικά, αλλά ανά εκλογική περιφέρεια, δηλαδή ανά δημοτική ενότητα.
Η κατανομή ξεκινά από τις τυχόν μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών η μοναδική μονοεδρική είναι το Νησί. Όποιος συνδυασμός έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους στο Νησί και αποκλειστικά εκεί θα πάρει την μία έδρα.
Στη συνέχεια ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται σε κάθε εκλογική περιφέρεια με το εκλογικό μέτρο και γίνεται η κατανομή των εδρών.
Έτσι από τις 45 συνολικά έδρες του Δήμου Ιωαννιτών, η μία θα καλυφθεί από το Νησί, οι πέντε από την Δημοτική Ενότητα Ανατολής, οι τέσσερις από την Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, οι δύο από την Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου και οι δύο από την Δημοτική Ενότητα Περάματος.
Έτσι λοιπόν πρώτα θα γίνει η κατανομή των 14 αυτών εδρών και στη συνέχεια των υπολοίπων 31 της Εκλογικής Περιφέρειας Ιωαννίνων.
Είναι πολύ πιθανό, βάση αυτής της διαδικασίας, κάποιος να έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ψήφων στην Εκλογική Περιφέρεια Ιωαννίνων όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο να βρεθεί υποψήφιος με μικρότερο ή και πολύ μικρότερο αριθμό σταυρών.
Η απλή αναλογική και η αποδυνάμωση της παράταξης που θα εκλέξει δήμαρχο από το μπόνους των εδρών που ίσχυε μέχρι το 2014, προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους. Ειδικά της Δημοτικής Αρχής, καθώς αυτή ήταν η ευνοημένη παράταξη με τον παλιό νόμο.