Αποκαλυπτήρια για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων ως προς το ρεύμα, αλλά και το φυσικό αέριο θα κάνει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση, εξειδικεύοντας έτσι τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και εγκαινιάζοντας μια προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Και αυτό γιατί μπορεί οι επιδοτήσεις να μην έχουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως το επίδομα θέρμανσης, αλλά θα έχουν διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με την κατανάλωση.
Με απλά λόγια, όσο μικρότερη η κατανάλωση για ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι αναλογικά η επιδότηση, ενώ θα προβλέπεται και ένα ξεχωριστό bonus για όσους καταναλωτές καταφέρουν να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους εν συγκρίσει με την περσινή περίοδο. Το bonus, πάντως, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, π.χ. πολλές πολυκατοικίες που έχουν εγκαταστήσει καυστήρα φυσικού αερίου έπαιρναν συνολικό λογαριασμό και όχι ανά διαμέρισμα, επιμερίζοντας το κόστος ανά διαμέρισμα.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τους συναρμόδιους υπουργούς την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, μια και πλησιάζουμε προς το τέλος της υφιστάμενης περιόδου επιδοτήσεων. Από την κυβέρνηση, πάντως, διευκρινίζουν ότι η παρέμβαση στη χονδρική τιμή του ρεύματος θα παραμείνει, με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό επιτελείο να εκτιμούν ότι στο τέλος οι διαφορές για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι πολύ μικρές σε σχέση με το σημερινό πιο γενναιόδωρο μοντέλο επιδοτήσεων λογαριασμών. Το ότι το μοντέλο επιδοτήσεων θα είναι κλιμακωτό αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τον μήνα Οκτώβριο θα είναι σημαντικά μικρότερη, στην περιοχή των 200-300 εκατ. έναντι των 800 εκατ. που επιστρατεύτηκαν για τον Σεπτέμβριο.
Στην πραγματικότητα, πάντως, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα στους πολίτες να κάνουν μικρότερη κατανάλωση, περιορίζοντας άσκοπες δραστηριότητες, προκειμένου να είναι στην περίμετρο της αυξημένης επιδότησης, αν και είναι σαφές ότι οι οικιακοί χρήστες του φυσικού αερίου θα επιβαρυνθούν αναλογικά περισσότερο. Εμφαση θα δοθεί και στο σκέλος της βιομηχανίας, η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ έχουν προβλέψει από τον Ιούνιο και έχουν δημιουργήσει σε μια πλατφόρμα έναν Μηχανισμό Απόκρισης – Ζήτησης, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά. Η κεντρική ιδέα είναι ότι σε αυτή την πλατφόρμα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα δίνουν τις προσφορές τους για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας οι ίδιες με κίνητρο μια αποζημίωση.