Κοινή άσκηση στο Αργυρόκαστρο πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας καθώς και Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσόβου ενώ σε λίγες μέρες η Αλβανία ετοιμάζεται να μεταφέρει στα ελληνοαλβανικά σύνορα τα τουρκικά μη επανδρωμένα «Μπαϊρακτάρ».
Δεν είναι βέβαια οι μόνες από κοινού ασκήσεις αλλά στην προκειμένη έχει τη δική της σημασία η επιλογή του γεωγραφικού σημείου υλοποίησης.
Η περιοχή που επιλέχθηκε στο Αργυρόκαστρο, αποτελεί εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στην τοποθεσία Αρσί Λέγκο όπου το Σύνταγμα Πεζικού του Νότου με πλέον των 395 ανδρών και Λόχος των Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσόβου με 55 άνδρες πραγματοποίησαν την τετραήμερη κοινή εκπαιδευτική άσκηση.
Σενάριο ήταν η γρήγορη μετάβαση και άμεση αντίδραση.
Η κωδική ονομασία της άσκησης «Ντιμάλι 2024» (Dimali 2024).
Όπως μάλιστα αναφέρει το σχετικό δελτίου του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας το σενάριο αφορούσε και στην αντιμετώπιση εσωτερικών προκλήσεων και ως εκ τούτου καθίσταται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εκτός η επιλογή του σημείου, πολύ κοντά στην μεθόριο με την Ελλάδα. Στην άσκηση εκτός του ατομικού οπλισμού των ανδρών μετακινήθηκαν και μηχανοκίνητα μέσα ενώ δοκιμάστηκε και η διαδραστική συνεργασία με ελικόπτερα του Στρατού από τη βάση της Φάρκα στα Τίρανα.
Μια τέτοια επιλογή προφανώς και καταδεικνύει ότι στο χώρο των στρατιωτικών δυνάμεων της Αλβανίας συντηρείται και περιθάλπεται δόγμα καχυποψίας έναντι της Ελλάδας και εξυπηρετείται επί το πλείστον σκοπιμότητα ξένων τρίτων παραγόντων στην κατεύθυνση αυτή.
Αξίζει να τονιστεί ότι για αρχές Νοεμβρίου προγραμματίζεται ακόμη μια στρατιωτική άσκηση και αφορά στην αεροπορία. Φαίνεται οξύμωρο καθότι σχεδόν ανύπαρκτη η δύναμη αυτή στις Αλβανικές ένοπλες δυνάμεις – πλην περιορισμένου αριθμού ελικοπτέρων και των μη επανδρωμένων Μπαϊρακτάρ που προσφάτως απέκτησε απ’ τη «γενναιόδωρη» Τουρκία – αλλά εν τούτοις στην κοιλάδα του Αώου πρόκειται να πραγματοποιήσει άσκηση. Μάλλον για επίδειξη πρόκειται και όπως και η ως άνω των χερσαίων δυνάμεων απόδειξη της εμμονής να περιφέρονται στην μεθόριο με την Ελλάδα. Αλλά και σε περιοχές με έντονη παρουσία της γηγενούς Ελληνικής κοινότητας…
Η άσκηση των εναέριων δυνάμεων φέρει τον κωδικό «Στο ρουν του Αώου – a24» (Rrjedha e Vjosës – a24) και ωστόσο στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσίασης του Σχεδιασμού της εν λόγω άσκησης.
Υπό το πρίσμα αντικειμενικής εκτίμησης των πραγματικών δυνατοτήτων των επιδεικτικών αυτών σχεδιασμών είναι προφανές ότι δεν έχουν στοιχεία ουσιαστικής ανησυχίας. Πλην όμως θα πρέπει να εκτιμηθούν ως απόδειξη πραγματικής επιρροής αντιλήψεων αβάσιμου ανθελληνισμού στους κόλπους των στρατιωτικών στην Αλβανία και της απόδοσης ανάλογων τέτοιων σεναρίων άσκησης και εκπαίδευσης στο να φωτογραφίζουν αφενός την Ελλάδα ως δυνάμει αντίπαλο και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα ως παράγοντα υπονόμευσης της εδαφικής ακεραιότητας της Αλβανίας…
Σε αναγωγή τούτα σε σενάρια εμπλοκής της Τουρκίας και των μεθόδων του υβριδικού πολέμου προφανώς και λειτουργούν ως αγκάθια.
Δημοσιεύματα κατά το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν την «βιασύνη» των Αλβανικών υπηρεσιών ώστε να επιδείξουν το απόκτημα των UAV Bayraktar στα σύνορα με την Ελλάδα. Σημειωτέον ότι το λογισμικό τους συνεχίζει να υποστηρίζεται και συνδέεται με τον προμηθευτή δηλαδή τον Τουρκικό στρατό.