Κορωνοϊός: Οι εστίες του ιού στην Ελλάδα ένα μήνα μετά τον πρώτο ασθενή

Ένας μήνας συμπληρώνεται από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της λοίμωξης Covid-19 στην Ελλάδα και η χώρα μετρά 821 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 34 περιφερειακές ενότητες στις οποίες έχει αφήσει, λιγότερο ή περισσότερο έντονο, το αποτύπωμά του ο νέος κορωνοϊός.  Οι νεκροί φτάνουν στους 23, ανάμεσά τους και δύο νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα.  Η τρέχουσα εβδομάδα, όπως και η επόμενη, είναι εξαιρετικά κρίσιμες, κατά τους ειδικούς προκειμένου να δοθεί η εικόνα εάν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων) απέδωσαν.

Κι ενώ το βλέμμα όλων, των ειδικών και της κυβέρνησης, είναι στραμμένο στις αρχές Απριλίου, οπότε και θα κριθούν τα μέτρα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των κρουσμάτων κατά τόπους ώστε να προβλεφθεί μια τοπική έξαρση που θα ανατρέψει κάθε σχεδιασμό και πρόγνωση για την πορεία του κορωνοϊού.

Μάλιστα, σε δυο περιοχές, στην Κοζάνη και στην Ξάνθη, έχουν τεθεί χωριά σε απόλυτη καραντίνα καθώς έχουν εμφανιστεί σε αυτά, παρότι είναι απομονωμένα, πολλά κρούσματα.

Το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, παρότι το πρώτο μεγάλο κύμα των ασθενών και των κρουσμάτων είχε εμφανιστεί στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Ζάκυνθο όταν επέστρεψαν 53 κάτοικοι αυτών των περιοχών από τους Αγίους Τόπους και διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Μάλιστα από αυτούς τους εκδρομείς καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα, αφορούσε έναν 64χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό ο οποίος κατέληξε έπειτα από νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας έχουν στο λεκανοπέδιο – στην Αθήνα αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα υπάρχουν στην Ανατολική Αττική και τον Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη όπου ανιχνεύτηκε η πρώτη ασθενής και περίπου άλλα 10 κρούσματα επαφές της, κατά την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα, υπάρχει πλέον μια μικρή εστία, που όμως δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό. Συνολικά αναφέρονται 31 κρούσματα. Στις 24 Μαρτίου τα κρούσματα ήταν 10 και στις 24 Μαρτίου αναφέρονταν 31 περιστατικά της λοίμωξης Covid-19.

Στην Ηλεία και την Αχαΐα, όπου κάποια μέτρα περιορισμού είχαν ληφθεί από τις αρχές Μαρτίου πριν αυτά γενικευθούν για όλη την επικράτεια, φαίνεται όμως πως η εστία παραμένει ζωηρή. Τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία, προχθεσινή, έκθεσή του στην Ηλεία είναι 43, στην Αχαΐα 11 και στη Ζάκυνθο. Στις 20 Μαρτίου ο αριθμός των περιστατικών ήταν αντίστοιχα 41, 9 και 4, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού και η μετάδοσή του στον πληθυσμό.

Άλλες περιοχές όπου η εμφάνιση του κορωνοϊού αιφνιδίασε τους ειδικούς -ενώ συνεχίζει να τους προβληματίζει ακόμη- είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Στην Καστοριά το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε αποκαλύπτοντας την εστία ήταν και το πρώτο θανατηφόρο στην περιοχή, ένας 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς. Σήμερα στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγραφεί συνολικά 19 κρούσματα, τα οποία όπως δείχνουν οι προηγούμενες εκθέσεις του ΕΟΔΥ κινούνταν ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες. Τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς μεγάλος αριθμός των περιστατικών βρίσκεται σε αυτά.

Σε καραντίνα μπήκε χθες και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί 9 κρούσματα, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης. Και δεδομένης της απομόνωσης στην οποία ζουν οι κάτοικοι της ορεινής μειονοτικής περιοχής της Ξάνθης, οι ειδικοί προβληματίζονται για το πώς εμφανίστηκε εκεί ο ιός. Άλλες εκτιμήσεις για τη μετάδοση του κορωνοϊού συσχετίζουν την επιστροφή στην ευρύτερη περιοχή φοιτητών από την Τουρκία.

Στα Γιάννινα τα δύο πρώτα θετικά κρούσματα καταγράφηκαν στις 13 Μαρτίου. Πρόκειται για γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που παρά την διερεύνηση δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης. Η νεαρή χειρουργός βρίσκεται στο σπίτι της και είχε ήπια συμπτώματα.

Την ίδια ημέρα διαπιστώθηκε και το δεύτερο κρούσμα. Είναι κάτοικος των Ιωαννίνων ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με Ιταλούς. Το συγκεκριμένο άτομο είναι διασωληνωμένο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στην Ήπειρο καταγράφηκαν στη συνέχεια άλλα τρία κρούσματα.

Ένας ηλικιωμένος από την Άρτα, ο οποίος βρίσκεται επίσης διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο,  ένας γιατρός του Νοσοκομείου Πρέβεζας που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και ένας νεαρός από τα Γιάννινα ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Ισπανία.

Μετά από νοσηλεία λίγων ημερών στη Μονάδα Λοιμώξεων πήρε εξιτήριο και παραμένει στο σπίτι του.