Αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου αλλά και η «Τσιγκουγκούνια’’, που μεταφέρονται από τα κουνούπια στους ανθρώπους. Η Ευρώπη έχει τεθεί σε υγειονομική ετοιμότητα καθώς το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκαν τετρακόσια κρούσματα της ασθένειας «Τσιγκουγκούνια στη Ρώμη της Ιταλίας, αλλά και είκοσι κρούσματα Δάγκειου πυρετού που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο στη Γαλλία.
Πρόκειται για ασθένειες στις οποίες φορέας του ιού είναι άνθρωπος, ενδεχομένως τουρίστας, ο οποίος μεταφέρει τον ιό στο κουνούπι που τον τσιμπάει. Στη συνέχεια το ίδιο κουνούπι μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον επόμενο άνθρωπο που θα τσιμπήσει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται είναι εκείνα που προβλέπονται από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που εφαρμόζονται πλέον πολύ συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα.
Το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών (European Mosquito Control Association), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σπάιερ (Speyer) της Γερμανίας.
Η Τσιγκουγκούνια μεταφέρεται από τα κουνούπια του είδους Aedes Albopictus, ή αλλιώς «τίγρης της Ασίας», που ζει τα τελευταία χρόνια σε όλη την νότια Ευρώπη. Το κουνούπι αυτό θεωρείται σήμερα από τους ειδικούς ως ο καλύτερος διαβιβαστής, ή αλλιώς μεταφορέας, μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών, ενώ η παρουσία του στην Ευρώπη μετρά ήδη τριάντα χρόνια.
Στην Ελλάδα το κουνούπι ήρθε πριν από δεκαπέντε χρόνια, και μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, με πλοίο από την Ιταλία, με προορισμό την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα. Τώρα πια το είδος αυτό βρίσκεται σε όλη την νότια Ευρώπη και η παρουσία του προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες της περιοχής (Ισπανία, Νότια Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία και Ελλάδα).