Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος όχι μόνο για την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης αλλά και την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου του Μύτικα με την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, σύμφωνα με την Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, έχουν στόχο την ασφάλεια και λειτουργικότητα του καταφυγίου, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αλιείς αλλά και στα τουριστικά σκάφη που καταπλέουν στην περιοχή, προκειμένου το καταφύγιο να γίνει “πόλος έλξης” στην ευρύτερη παράκτια περιοχή του Νομού Πρέβεζας και να αποτελέσει οργανωμένο σταθμό στο δίκτυο καταφυγίων του Ν. Πρέβεζας.
Τα έργα βελτίωσης του καταφυγίου θα αξιοποιήσουν το διαθέσιμο θαλάσσιο χώρο της υφιστάμενης λιμενολεκάνης, παρέχοντας δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερου αριθμού αλλά και μεγέθους σκαφών.
Παράλληλα αίρονται τα προβλήματα της υφιστάμενης λιμενικής υποδομής με αποκατάσταση των ζημιών (σημάδια αποδόμησης και ημιβυθισμένο τμήμα) του υπήνεμου μόλου, καλύτερη θωράκιση του προσήνεμου και κρηπίδωση της παραλιακής πλευράς του καταφυγίου.
Το καταφύγιο σήμερα εξυπηρετεί 35 αλιευτικά σκάφη (επαγγελματικά και μη) και μικρά σκάφη αναψυχής τη θερινή περίοδο και έχει μικρή δυνατότητα εξυπηρέτησης και μόνο υπό την σκέπη του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου, με μικρά λειτουργικά βάθη σε ότι αφορά στο κρηπίδωμα καθώς και με προβλήματα ελλιμενισμού το χειμώνα σε περιόδους πνοής ισχυρών ανέμων και των εξ αυτών δημιουργούμενων κυματισμών που προσβάλλουν την περιοχή.
Σε αυτό συντελεί η σχετικά χαμηλή στέψη της προσήνεμης θωράκισης. Παρόλα αυτά, υπάρχει κίνηση τουριστικών σκαφών τη θερινή περίοδο. Τα προβλήματα του καταφυγίου τεχνικά και μη, που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι: το διευρυμένο πλάτος εισόδου, η χαμηλή στέψη των υφιστάμενων κατασκευών και η υπερπήδηση των κυματισμών, οι υποσκαφές και ζημιές στο προς την κεφαλή τμήμα του προσήνεμου μόλου, η αποδόμηση της διατομής και η καθίζηση του υπήνεμου μόλου, οι προσαμμώσεις στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης, τα κρηπιδώματα μικρού ωφέλιμου βάθους λόγω προσαμμώσεων.