Ένα από τα τελευταία αρχοντόσπιτα των Ιωαννίνων, το μοναδικό που διασώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820, ανακτά πλέον το χαμένο του μεγαλείο. Ο λόγος για το «Σπίτι του Δεσπότη» -Οικία Χουσεΐν Μπέη- το οποίο βρίσκεται πίσω από το γήπεδο, στην οδό Πινδάρου. Το κτίριο ουσιαστικά είχε εγκαταλειφθεί και ο κίνδυνος της πλήρους κατάρρευσης ήταν άμεσος.
Με ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου και όλων των εμπλεκομένων, πριν από μερικούς μήνες υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Ιερά Μητρόπολη, που αποτέλεσε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την διάσωσή του.
Τώρα, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ξεκίνησαν οι εργασίες άμεσης στερέωσης σε ένα από τα σπουδαιότερα αρχοντικά της πόλης.
Το έργο εκτελείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, που έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και την επιστημονική επίβλεψη του έργου.
Η χρηματοδότηση γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η λήξη του έργου έχει ορισθεί το Νοέμβριο του 2019.
Οι εργασίες, όπως αυτές προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη και την τεχνική έκθεση των άμεσων στερεωτικών μέτρων, αφορούν σε:
α) Εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης εσωτερικά και εξωτερικά του μνημείου.
β) Λήψη μέτρων προστασίας της στέγης.
γ) Στερεωτικές εργασίες συντήρησης ξύλινων στοιχείων (ταβάνια – κουφώματα – διακοσμητικά στοιχεία κ.λπ.).
δ) Αρμολογήματα – λιθοσυρραφές.
ε) Εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι απαραίτητα στο στάδιο της αποκατάστασης του μνημείου.
Το Σπίτι του Δεσπότη κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και επί τουρκοκρατίας ανήκε στην οικογένεια του Χουσεΐν Μπέη και αποτελεί προϊόν ανταλλάξιμων οθωμανικών ιδιοκτησιών. Τελευταίος ιδιοκτήτης ο Μπεχρή, Αχμέτ Μπεκήρ μέχρι το 1924. Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το έτος 1913 περιήλθε στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια, με αγοραπωλησία, στην Εκπαιδευτική Επιτροπή των Αγαθοεργών Καταστημάτων, κατά τα έτη 1927-1929 υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. Το αρχοντικό για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και σε αυτό οφείλεται η ονομασία του.