Κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων θησαύριζε στην Άρτα

benzinadikoΚύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων που δρούσε σε όλον τον Νομό Άρτας εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ και, σύμφωνα με καταγγελίες, στην ιστορία αυτή είναι «μπλεγμένοι» ο Δήμος Άρτας και το γενικό νοσοκομείο του νομού.

Από τους ελέγχους, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Παρόν» προέκυψε ότι τουλάχιστον μισό εκατομμύριο λίτρα καυσίμων, όλων των τύπων, διακινηθήκαν παράνομα στον νομό αλλά και σε κρατικές υπηρεσίες. Επιπλέον κατά τη διάρκεια των δέκα ελέγχων που έγιναν από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ σε πρατήρια και σε εταιρείες εμπορίας καυσίμων βρέθηκαν και 23 αποθήκες καυσίμων και υγραερίου που δεν είχαν άδειες λειτουργίας.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής καθώς το κύκλωμα πουλούσε καύσιμα στον δήμο και στο νοσοκομείο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, μέχρι πέρυσι στον Δήμο Άρτας, όπως αναφέρει το πόρισμα: «Διαπιστώθηκαν εικονικές πωλήσεις λιπαντικών ως προς τις ποσότητες αλλά και πωλήσεις λιπαντικών σε υπερτιμολογημένες τιμές». Για τον δήμο η υπόθεση έχει πάει ήδη στη Δικαιοσύνη, ενώ εκκρεμεί η σύνταξη εκθέσεων τόσο για τον εκδότη όσο και για τον λήπτη των εικονικών φορολογικών παραστατικών, δηλαδή τον Δήμο Άρτας, προκειμένου να εξακριβωθεί το μέγεθος της κομπίνας. Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας οι εφοριακοί έχουν δει τον «καπνό» και αναζητούν τη «φωτιά». Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα αναφέρει: «Ορίστηκε πραγματογνώμονας ο οποίος έκανε τεχνική πραγματογνωμοσύνη στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας σχετικά με τις καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Υπολείπεται η επεξεργασία των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης σε σχέση με το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα».

Οι έλεγχοι που έκανε το ΣΔΟΕ έγιναν σε 15 πρατήρια καυσίμων, 3 πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, 11 βυτιοφόρα, 8 λεωφορεία εκ των οποίων τα επτά είναι ενταγμένα στο ΚΤΕΛ Άρτας και σε 2 φορτηγά οχήματα. Συνολικά διαπιστώθηκαν ότι κινήθηκαν λαθραία 245. 084 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 21.291 λίτρα σούπερ αμόλυβδης καθώς και 200.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Εκτιμάται ότι το δημόσιο έχανε από ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, ίσως και παραπάνω.

Δεν είναι μόνο οι 23 παράνομες δεξαμενές καυσίμων που εντοπίστηκαν. Παρανομίες διαπιστώθηκαν και στα βυτιοφόρα τους, κάποια από τα οποία είχαν τις δικιές τους λιτρόβεργες και όχι αυτές που θα έπρεπε να είχαν με τις σφραγίδες του κράτους, ενώ βρέθηκε και βυτιοφόρο που δεν είχε πιστοποιητικό μεταφοράς επικίνδυνων υλικών όπως και ο οδηγός του. Η κορυφαία βέβαια περίπτωση παρανομίας ήταν το φορτηγό που εκτελούσε χρέη βυτιοφόρου και η άδεια κυκλοφορίας του δεν προβλέπει τέτοια δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφερόμενος στην υπόθεση τόνισε ότι κατά των υπαλλήλων του δήμου που μετείχαν στον κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων θα κινηθούν όλες οι ποινικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται μέχρι και η απόλυσή τους. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρακιντζής έχει ζητήσει να γίνει και ενδελεχής έλεγχος και του πόθεν έσχες των επίορκων δημοτικών υπαλλήλων. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του νοσοκομείου της Άρτας που διαπιστωθεί ότι έχουν ευθύνες, θα παραπεμφθούν και αυτοί στον Εισαγγελέα.

«Για μας αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα» δηλώνει ο κ. Ρακιντζής, επισημαίνοντας ότι εφεξής πρέπει όλοι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι να τιμωρούνται παραδειγματικά.