Κύμα αντιδράσεων για την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ και της Σχεδίας

Το προσχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις προκαλεί θύελλα αντιδράσεων καθώς μεταξύ των άλλων προβλέπει την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης, όπως είναι η  Σχεδία στην περίπτωση των Ιωαννίνων αλλά και του ΚΕΘΕΑ αφού βάζει τέλος στα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

Οι βασικές αρχές του σχεδίου νόμου είχαν δημοσιοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και από τότε οι αντιδράσεις κλιμακώνονται.

Την Κυριακή φορείς των Ιωαννίνων, όπως επίσης οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι των δομών της περιοχής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία προκειμένου για να καταθέσουν την διαφωνία τους με τις σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζονται.

Η «Σχεδία» φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια λειτουργίας. Στη συνείδηση της κοινής γνώμης έχει μείνει γνωστή ως Συμβουλευτικός Σταθμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών με πλήθος εκδηλώσεων και παρεμβάσεων σε σχολεία και όχι μόνο αλλά και για πολλά χρόνια ως η μοναδική δομή που αποτελούσε καταφύγιο για νέους οι οποίοι αναζητούσαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Σήμερα απειλείται με κλείσιμο χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους  αλλά και με ένα τεράστιο έργο να τινάζεται στον αέρα.sxedia ketea1

Η γραμματέας της «Σχεδία» Μαργαρίτα Κιτσανού τόνισε το Κέντρο Πρόληψης έχει στηριχθεί από όλους τους τοπικούς φορείς και χρηματοδοτείται κατά βάση από φορείς της περιοχής ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα. «Είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε ότι μετά από 30 χρόνια προσφοράς και δράσης θα μπει λουκέτο και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο νόμο. Το νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να κατατεθεί καν στη Βουλή» τόνισε.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Βασίλης Κούτρας τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια το μοντέλο των Ιωαννίνων ακολουθήθηκε από την υπόλοιπη χώρα με την δημιουργία 87 κέντρων στην Ελλάδα.

«Η πρόληψη στην Ελλάδα είναι πιο αποτελεσματική από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό γιατί στηρίζεται σε επιστημονική βάση. Όταν αποφασίζεται να κλείσει όλο αυτό το κομμάτι δείχνει ότι η χώρα δεν ενδιαφέρεται για την πρόληψη και δεν θέλει ελεύθερους ενεργούς πολίτες» τόνισε στις δηλώσεις του.

Εκ μέρους του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ήπειρος η Κατερίνα Διαμάντη ευχαρίστησε όλους για την στήριξη.

«Ζητάμε την διατήρηση και την αυτοτέλεια των δομών. Η επιλογή των μελών για τα στεγνά προγράμματα να παραμείνει ως έχει. Οι δομές πρέπει να ενισχυθούν για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» τόνισε.

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου ο κ. Δημήτρης Καλύβας ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο εναντιώνονται πάνω από 40 φορείς της περιοχής καθώς πλήττει το δημόσιο και δωρεάν σύστημα και θέτει τέλος σε κέντρα όπως η Σχεδία και το ΚΕΘΕΑ με τεράστια προσφορά στην κοινωνία.

Τέλος ο Γιώργος Πρέντζας εκ μέρους της ΑΣΥ Υγειονομικών τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς αντιμετωπίζει την εξάρτηση ως χρόνια νόσο και επιδιώκει «λειτουργικούς χρήστες» χωρίς κανένα περιθώριο απεξάρτησης.

Στο κομμάτι της ψυχικής υγείας γίνεται επίσης το ίδιο. Με την διοικητική συνένωση δημόσιων και ιδιωτικών δομών πετυχαίνουν να λειτουργεί η δημόσια ψυχιατρική περίθαλψη με ιδιωτικούς όρους. «Το νομοσχέδιο αυτό δεν διορθώνεται, μόνο αποσύρεται..» υπογράμμισε.