Το λιγότερο περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να παρέμβει και μάλιστα εντελώς άκομψα στα τεκταινόμενα της Ψυχιατρικής Κλινικής υποδεικνύοντας μάλιστα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου «να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία».
Και είναι περίεργη η απόφαση αυτή καθώς η Ιατρική Σχολή είχε επιλέξει να μην παρέμβει για άλλα μείζονα θέματα δημόσιας υγείας αλλά και για ζητήματα λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Ακόμη και στο δύσκολο διάστημα της πανδημίας οι δημόσιες παρεμβάσεις της ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ενώ απουσιάζουν πλήρως για το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει μια βαριά κληρονομιά από το παρελθόν και από τα χρόνια που θεωρούνταν κορυφαία της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση έχει πίσω της μία ιστορία..
Η Ιατρική Σχολή είχε επιλέξει τους χαμηλούς τόνους, γενικώς έχει αποφύγει να παρέμβει ακόμη κι όταν αυτό ήταν επιβεβλημένο και ως εκ τούτου η τελευταία της απόφαση δημιουργεί πολλά ερωτήματα.
Όπως αναφέρει η Συνέλευση του Τμήματος ενημερώθηκε για τις δυσάρεστες εξελίξεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική.
(Δεν είναι γνωστό από ποιους ενημερώθηκε και για ποιόν λόγο).
«Η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική έχει προσφέρει επί 40 έτη και εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας υψηλού επιπέδου σε κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, σε μια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα κοινοτική κατεύθυνση. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλίες του Διευθυντή της, Καθηγητή κ. Θωμά Υφαντή και με την στήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, διεύρυνε σημαντικά το κοινοτικό της δίκτυο τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και σε ανάπτυξη υπηρεσιών διασύνδεσης και πρόληψης της ψυχικής νόσου.
Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις προσπάθειες απαξίωσης του έργου της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και σπίλωσης του Διευθυντή της, Καθηγητή κ. Θωμά Υφαντή, από μερίδα εργαζομένων στην ίδια κλινική, προσπάθειες που δεν τιμούν εργαζόμενους που έχουν προσφέρει στην Ψυχική Υγεία.
Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής καλεί την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής και να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προσφέρει στην κοινοτική κατεύθυνση που χάραξαν ο Διευθυντής της και οι συνεργάτες του» αναφέρεται στην απόφαση.
Η Ιατρική Σχολή με την παρέμβαση αυτή ρίχνει λάδι στη φωτιά την ώρα που εκείνη έτεινε να σβήσει.
Είναι απορίας άξιον γιατί το κάνει –αν και φαίνεται ο απώτερος σκοπός- αλλά έχει μεγάλη αξία να ανατρέξουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στο παρελθόν για να διαπιστώσουν αν και πότε έχουν παρέμβει για προβλήματα σε οποιαδήποτε άλλη κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.