Με ευρεία πλειοψηφία το πρόγραμμα έργων του Δήμου για το 2020!

Σε μία από τις σημαντικότερες, παραδοσιακά, συνεδριάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε το πρόγραμμα έργων για τη νέα χρονιά. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τον πολύωρο διάλογο σε κλίμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα καθώς απουσίαζαν οι αντιπαραθέσεις και κυριάρχησαν οι προτάσεις. Οι βασικές αρχές που διέπουν το πρόγραμμα, όπως τις παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος είναι η ισόρροπη κατανομή πόρων και η ανάγκη επιτάχυνσης όλων των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.

Τα έργα για το 2020 ομαδοποιούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Στις αναπλάσεις, την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της καθημερινότητας.

Έτσι περιλαμβάνονται έργα για την βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς κυκλοφορίας, τις αναπλάσεις οδών και πλατειών, τις διανοίξεις οδών, τη συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση σχολείων, τις αθλητικές υποδομές, τις προτάσεις από τις συμμετοχικές διαδικασίες και τις μελέτες.

Οι τρεις μεγάλες ομάδες έργων του νέου προγράμματος είναι τα συμβασιοποιημένα έργα με προυπολογισμό 16,4 εκατομμύρια, τα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης με προυπολογισμό 6,7 εκατομμύρια και τα νέα έργα με προυπολογισμό 41,2 εκατομμύρια.

Για την Δημοτική Αρχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος κεντρικό στόχο αποτελεί η εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, για το οποίο υπάρχει από το αρμόδιο Υπουργείο η διαβεβαίωση χρηματοδότησής του. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αναθεωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό και τις χρήσεις γης στο σύνολο του Δήμου και το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπόνηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σκοπός του είναι να αποτυπώσει τις ανάγκες της πόλης στη σύγχρονη εποχή.

Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ καθώς μέχρι στιγμής είναι δημοπρατημένο και σε φάση εκτέλεσης μόνο ένα έργο –το νηπιαγωγείο στους στρατιωτικούς φούρνους- και μία μελέτη –για την ανάπλαση των στρατιωτικών φυλακών.

Η «Ενότητα Πολιτών» έδωσε θετική ψήφο στο πρόγραμμα έργων. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας το έργα αποτελούν παρακαταθήκη της δημοτικής του αρχής ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ στην οικονομική κρίση, τις παλινωδίες στο σύστημα δημοπράτησης και τις απεργίες που αντιμετωπίστηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του.

Θετική ψήφο έδωσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023». Η επικεφαλής Τατιάνα Καλογιάννη στην τοποθέτησή της υποστήριξε ότι το πρόγραμμα έργων δεν είναι φιλόδοξο ενώ η δημοτική αρχή αποφεύγει την άντληση κονδυλίων από πηγές που απαιτούν κόπο. Η κ. Καλογιάννη ισχυρίστηκε ότι τα πραγματικά νέα έργα που προγραμματίζονται είναι μόνο 19 με προυπολογισμό 5,5 εκατομμυρίων. «Ένας σύγχρονος και εύρυθμα διοικούμενος Δήμος, του μεγέθους των Ιωαννίνων, είναι απόλυτα αναγκαίο να είναι ανταγωνιστικός σε όλα τα επίπεδα και να διεκδικεί, συνεχώς και με επιτυχία, κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία», τόνισε η κ. Καλογιάννη.

Θετική ψήφο έδωσε και η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» με τον επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση να επισημαίνει ότι ο λογαριασμός των νέων έργων είναι μικρός ενώ τόνισε ότι το τετραετές σχέδιο πρέπει να αποτυπώνει και σοβαρές διεκδικήσεις.

Το πρόγραμμα έργων καταψήφισαν ο Όλυ Τσουμάνη από την Λαική Συσπείρωση επισημαίνοντας ότι δεν περιέχει έργα για τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και ο Χρήστος Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση ο οποίος είπε ότι αποτελεί έκθεση ιδεών χωρίς ιεράρχηση αναγκών.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση και απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν και σε παρατηρήσεις που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους υπογράμμισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας.

«Τα έργα που έρχονται από το παρελθόν και είναι απαραίτητα για την περιοχή περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα. Για μας το ζητούμενο δεν είναι αν πρόκειται για παλιά ή νέα αλλά αν είναι χρήσιμα για τους συνδημότες μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Διευκρίνισε ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που έχουν ήδη διασφαλισμένες πιστώσεις και τόνισε ότι βασικός προσανατολισμός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Σ’ αυτό είναι εστιασμένο το νέο πρόγραμμα», επεσήμανε.

Για την Δημοτική Αρχή το μεγάλο ζητούμενο είναι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος σε ποσοστό μεγαλύτερο από ότι καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια. Για να συμβεί αυτό απαιτείται αύξηση της αποδοτικότητας και της συνεργασίας των υπηρεσιών, εντατικοποίηση της δουλειάς όλων, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν και ωρίμανση μελετών.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι δεν υπάρχει ισόρροπη κατανομή στις δημοτικές ενότητες τόνισε ότι «ισόρροπη ανάπτυξη δεν σημαίνει διαίρεση χρημάτων με αριθμό κατοίκων αλλά ιεράρχηση των αναγκών».

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ