Με κέντρο στο Πανεπιστημιακό το Εθνικό Σύστημα Τραύματος- Πως θα στελεχωθεί

Συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για το εθνικό σύστημα τραύματος το οποίο αναμένεται εντός των ημερών να κατατεθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο που αναμορφώνει το σύστημα, προβλέπει Κέντρο Τραύματος και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Τα Κέντρα αυτά στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση και εντατική φροντίδα τραυματιών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχαν δημόσιες εξειδικευμένες μονάδες.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται: α) ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υγειονομικών δομών Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω της αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, β) η ταχεία και αποτελεσματική ιατρική απόκριση στη διαχείριση και αντιμετώπιση του τραυματία και γ) η μείωση των υψηλών επιπέδων νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει η βλάβη στον τραυματία.

Τα Κέντρα Τραύματος θα λειτουργούν μέσα στις υγειονομικές δομές και χωρίζονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας. Το επίπεδο 1 είναι και το πιο συχνό, για το λόγο αυτό προβλέπεται η λειτουργία δομών τραύματος αυτού του επιπέδου σε 18 νοσηλευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Το ιατρικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται για τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος είναι των ακόλουθων ειδικοτήτων:

α) Γενικής Χειρουργικής,

β) Αναισθησιολογίας,

γ) Ακτινολογίας,

δ) Ορθοπεδικής, ή Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας,

ε) Νευροχειρουργικής,

στ) Χειρουργικής Θώρακος ή Χειρουργικής Θώρακος-Καρδιάς,

ζ) Ουρολογίας,

η) Αγγειοχειρουργικής,

θ) Ωτορινολαρυγγολογίας, και

ι) ιατροί με εξειδίκευση στην:

ια) Επείγουσα Ιατρική,

ιβ) Επεμβατική Ακτινολογία και

ιγ) Εντατική Θεραπεία.