ΦΩΤΟ
Μία σειρά καλών προθέσεων ξεδίπλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κλείνοντας την μαραθώνια εκδήλωση που οργάνωσαν στα Γιάννινα Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ηπείρου με θέμα τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Καλές προθέσεις για μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στο Λύκειο, που όμως θα απαιτήσουν πολύ χρόνο για να πάρουν σάρκα και οστά.
Ο ενιαίος χώρος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, είναι ο τρόπος συνύπαρξης ακόμη και με συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ καθώς και των ερευνητικών κέντρων στις περιοχές όπου λειτουργούν. Το Υπουργείο δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να φτάσει σε κάτι τέτοιο και το αναζητά μέσα από τον διάλογο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.. Από την αναβάθμιση κάποιων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια μέχρι και το κλείσιμό τους.
«Η κοινωνία είναι έτοιμη για το καινούριο βήμα.. Δεν ξέρω ποιο θα είναι.. Δεν υπάρχει κάτι από το Υπουργείο που το κρατάμε μυστικό. Είναι όλα προς συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, φαίνεται ότι διαβουλεύονται από καιρό τον τρόπο της συνύπαρξής του και στην πρώτη δημόσια συζήτηση που έγινε, φάνηκαν οι καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές.
Την παρουσίαση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ιστορική του διαδρομή και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια, έκανε ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης. Έτσι για πρώτη φορά διατυπώθηκε δημόσια ότι το Πανεπιστήμιο διεκδικεί την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής, όπως και νέα τμήματα στο Οικονομικό, στην Καλών Τεχνών και στην Επιστημών Υγείας. «Βασικός στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση», τόνισε ο κ. Καψάλης, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι τα δύο βασικά προβλήματα είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση.
Ο Αναπληρωτής Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, εξειδίκευσε περισσότερο τις διεκδικήσεις του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να γίνει πολυθεματικό. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Γεωπονική Σχολή, να συμπληρωθεί το Οικονομικό με τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων, η Σχολή Καλών Τεχνών με τμήμα μουσικών σπουδών και η Επιστημών Υγείας με νοσηλευτική.
Είναι ολοφάνερο ότι τα νέα τμήματα που σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «ακουμπάνε» πάνω σε παρεμφερή τμήματα που λειτουργούν ήδη στο ΤΕΙ Ηπείρου, όπως είναι για παράδειγμα, το τμήμα Λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων, το τμήμα λαϊκής και δημοτικής μουσικής, το τμήμα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Το αίτημα για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στήριξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας ότι την χρειάζεται η Ήπειρος. Παράλληλα τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει μέσα από το ΕΣΠΑ τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το ΤΕΙ, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για την ξεχασμένη φοιτητική εστία της Ηγουμενίτσας, που είναι ημιτελής καθώς και για την αξιοποίηση του συνόλου των κτιρίων στην Άρτα.
Εκτενής ήταν η παρουσίαση της δραστηριότητας του ΤΕΙ Ηπείρου, που έγινε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευριπίδη Γλαβά, ο οποίος τόνισε ότι το πιο δυνατό στοιχείο είναι η εξωστρέφεια που έχει πετύχει.
Ο κ. Γλαβάς δεν έκανε καμία αναφορά στην Γεωπονική, ωστόσο οι δύο βουλευτές του Νομού Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Στύλιος, καθώς και ο αρμόδιος για θέματα παιδείας αντιδήμαρχος, ζήτησαν με έμφαση την ίδρυση Σχολής στην Άρτα, θυμίζοντας με κομψό τρόπο ότι πρόκειται για την πατρίδα του Πρωθυπουργού και επικαλούμενοι την αγροτική παραγωγή.
Ο Υπουργός Παιδείας όμως μάλλον τους έβαλε στον πάγο, τονίζοντας ότι η «τοπικότητα» δεν μπορεί πλέον να αποτελεί κριτήριο για την ίδρυση μιας Σχολής. Είναι μία συνταγή άλλωστε που ακολουθήθηκε στο παρελθόν και απέτυχε. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και το βασικό ζητούμενο είναι μία Σχολή να έχει ταυτότητα και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο κ. Γαβρόγλου δεν έκανε άλλες αναφορές στο συγκεκριμένο αίτημα, φάνηκε όμως ότι το αντιμετωπίζει θετικά.
Πέραν αυτών, κι αφού έγιναν πολλές τοποθετήσεις από πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων κι άλλων, ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετηθούν Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια, τα οποία θα έχουν προυπολογισμό, θα προτείνουν τους αναπτυξιακούς άξονες για την περιοχή και θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων και ιδρύσεις σχολών.
{jathumbnail off}