Γράφει: Βασίλης Ιωάννου – Είναι γνωστό ότι τα τελευταία πολλά χρόνια η λειτουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας , αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα που οφείλονται κυρίως στις πολιτικές της «υποχρηματοδότησης» που ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις την περίοδο της κρίσης , και οδήγησαν στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικούς κλπ), αλλά σε μεγάλα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι, στα 10 τελευταία χρόνια, υπήρξαν περίοδοι που η λειτουργία του νοσοκομείου κινδύνευσε να διακοπεί και αν σήμερα υπάρχει ακόμη μια ικανοποιητική κατάσταση, αυτό οφείλετε κυρίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά και στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών, που επέβαλαν κάποιες προσωρινές λύσεις.
Αρκεί μόνο να θυμίσω τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά καιρούς οι βασικές κλινικές του Νοσοκομείου, που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους για ένα διάστημα λόγω έλλειψης γιατρών(παθολόγων, καρδιολόγων, αναισθησιολόγων ), είτε διέκοψαν τις ενεργές εφημερίες όταν οι λιγοστοί γιατροί «έφταναν στα όριά τους» και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στα επικίνδυνα και εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών, είτε ακόμη και στην αδυναμία της μονάδας τεχνητού νεφρού να εξυπηρετήσει τους νευροπαθείς από την ευρύτερη περιοχή, λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.
Στο ίδιο διάστημα όλες οι Κυβερνήσεις, αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, έδιναν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, με αποτέλεσμα η κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ποτέ μέχρι σήμερα να μη πραγματοποιηθεί . Συνέπεια αυτού ήταν, κάποιες οργανικές θέσεις των γιατρών να καλύπτονται μόνο με επικουρικούς, που από εξαίρεση έγιναν ο κανόνας και σήμερα να υπάρχουν ολόκληρα τμήματα όπως πχ το μικροβιολογικό ή το ουρολογικό, που λειτουργούν αποκλειστικά με επικουρικούς γιατρούς, ενώ τα κενά στο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, κατά καιρούς να «καλύπτονται» ακόμη και μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί στα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι μεγάλος και πως πολύ σύντομα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν πάνω από 30 εργαζόμενοι, μεταξύ αυτών και αρκετοί γιατροί.
Και σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά, έχουμε τις τελευταίες μέρες και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, που εντείνουν τα προβλήματα αφού όπως καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων, στη λογική της εξοικονόμησης πόρων, επιχειρείται η συλλειτουργία τμημάτων των νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας, που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση και των δύο νοσοκομείων. Αυτή η αυταρχική παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ, που υποχρεώνει σε επ’ αόριστον μετακίνηση ακόμη και επικουρικούς γιατρούς, ήδη προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, τόσο με την παραίτηση του διοικητή Νοσοκομείου και την αποχώρηση των δύο επικουρικών γιατρών που επρόκειτο να εργαστούν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, όσο και με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι και οι φορείς της πόλης.
Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει προσθέσουμε και τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, οι οποίες λόγω παλαιότητας και ανεπαρκούς συντήρησης (αλουμίνια που μπάζουν, σκουριασμένα κάγκελα, έλλειψη μόνωσης και επαρκούς θέρμανσης, θάλαμοι ασθενών που δεν διαθέτουν τουαλέτες κλπ), αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες νοσηλείας. Προβάλλει πλέον έντονα, η αναγκαιότητα να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα το αίτημα της ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου και καλούνται πρωτίστως οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν να γίνει πράξη, αυτό που την προηγούμενη δεκαετία προσωπικές και κομματικές ιδεοληψίες κατάφεραν να ματαιώσουν.
Πολλά λοιπόν τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, που θα αντιμετωπίσει ο νέος Διοικητής, μετά την επιλογή του από δεκάδες στελέχη της ΝΔ που έδειξαν ανάλογο ενδιαφέρον. Η διαφωνία μου ότι οι θέσεις των διοικητών των νοσοκομείων είναι πολιτικές, είναι γνωστή προ πολλού και λυπάμαι πολύ που τα νοσοκομεία μας χρησιμοποιούνται ακόμη ως «εκλογικά λάφυρα». Αλλά τουλάχιστον ας επιλεγεί ένα πρόσωπο, όχι από τις καλές δημόσιες σχέσεις, την κομματική επετηρίδα ή τις πιέσεις από τους τοπικούς παράγοντες, αλλά με βάση τα προσόντα και την εμπειρία, τις σπουδές και τις γνώσεις, τόσο στις νέες τεχνολογίες όσο και στη διοίκηση μονάδων υγείας.
– Ο Βασίλης Ιωάννου, είναι πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Πρέβεζας.