Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου έχουν οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με φόντο τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης. Έργο που είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, πέρασε ως «γέφυρα» στο νέο και μένει εγκλωβισμένο μετά την απόφαση που είχε ληφθεί τον Φεβρουάριο του 2024 για τροποποίηση της μελέτης.
Είναι η τροποποίηση αυτή που επιλέγει την λύση της χαλικοπασσάλωσης για το τμήμα στο Πανηπειρωτικό, επιφέρει αύξηση του προϋπολογισμού κατά τρία περίπου εκατομμύρια και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Η Περιφέρεια από τον περασμένο Αύγουστο κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να σώσει το έργο αυτό ενώ οι καλές προθέσεις της Διαχειριστικής Αρχής αποτυπώνονται στην απόφασή της να καλύψει το κόστος και να αναθέσει σε ειδικό γραφείο την εξεύρεση μιας αξιόπιστης τεχνικής λύσης χωρίς επιπλέον κόστος.
Κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει για κανένα άλλο έργο που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο.
Η λύση αυτή δόθηκε στον Δήμο από τον περασμένο Νοέμβριο. Φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε στο βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε.
Παρόλα αυτά, την ώρα που διαφαινόταν ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα επόμενα βήματα, αυτή τινάχθηκε στον αέρα.
Ο Δήμος με την τελευταία του ανακοίνωση, παραδέχεται δημόσια, προκειμένου να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση του από την κατασκευή του δοκιμαστικού επιχώματος, ότι οι τεχνικές του υπηρεσίες δεν διαθέτουν την επάρκεια -αυτό ακριβώς λέει στην ανακοίνωση- για να αξιολογήσουν τις εξειδικευμένες μελέτες, που απαιτεί η θεμελίωση του επιχώματος.
Κατά τα άλλα η υπηρεσία του δήμου -μαζί- με τη δημοτική αρχή, τουλάχιστον τον ένα τελευταίο χρόνο, ήταν θιασώτες μιας τεχνικής λύσης που ανέβαζε το κόστος του έργου κατά 3 εκατ €, την τεχνική αρτιότητα της οποίας -όπως οι ίδιοι ομολογούν- δεν είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν, οδηγώντας ενδεχομένως σε πλάνη τη Δημοτική επιτροπή του Δήμου.
Και όταν η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ όρισε εξωτερικό εμπειρογνώμονα προκειμένου να αξιολογήσει εναλλακτικές δυνατότητες θεμελίωσης του επιχώματος, ενέργεια στην οποία πρωτίστως θα έπρεπε να προσφύγει ο Δήμος σεβόμενος τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, αλλά ποτέ δεν έκανε ….η δημοτική αρχή προσέτρεξε στη χορηγία ενός πανεπιστημιακού εργαστηρίου, τις υπηρεσίες του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να παραλάβει ως δωρεά για να μπορέσει να τις αξιοποιήσει έμπρακτα η Δημοτική Αρχή, αν ήθελε.
Τώρα Δήμος, τεχνικοί του σύμβουλοι και ανάδοχος -όλοι μαζί- κόπτονται για την αξιοπιστία της τεχνικής λύσης των χαλικοπασσάλων, αλλά δεν θέλουν να εξετάσουν μέσω ενός δοκιμαστικού επιχώματος μια άλλη τεχνική λύση, η οποία και 4 εκατ. € πιο φθηνή είναι και την ασφάλεια της αξιολόγησης προσφέρει μέσω της διαδικασίας της «προφόρτισης» για τρεις μήνες.
Προφανώς στον Δήμο θέλουν να αποδείξουν ότι λεφτά υπάρχουν και περισσεύουν και παράλληλα ότι έχουν ικανότητα στην γρήγορη υλοποίηση των έργων!