Το θέμα των αδέσποτων στην πόλη των Ιωαννίνων, ήταν ένα από αυτά που ανέδειξε με έμφαση ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Χρήστος Πάνος, στο Γραφείο του Συμπαραστάτη προσέφυγαν δύο δημότες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα επίθεσης από αδέσποτα ζώα (σκύλους), στους οποίους έγινε ενημέρωση σχετικά με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς καθώς και τα δικαιώματα που έχουν.
Πέραν αυτού είναι διάχυτη η ανησυχία των δημοτών και επισκεπτών της πόλης για το θέμα, όπως είναι ευρέως γνωστό.
Κατά το προηγούμενο διάστημα έγινε μια απόπειρα νομοθετικής μεταρρύθμισης του ισχύοντος καθεστώτος για τα αδέσποτα ζώα, η οποία αποσύρθηκε.
Όπως φάνηκε από αυτή η κύρια μέριμνα της πολιτείας ήταν να δημιουργήσει μια ακόμη αφορμή εισπρακτικής διαδικασίας και τίποτε περισσότερο. Η αποσυρθείσα νομοθετική πρωτοβουλία απέφευγε να αγγίζει την «καρδιά» του προβλήματος, που είναι η ανάγκη απόσυρσης των αδέσποτων από τους δημόσιους χώρους. Έτσι λοιπόν εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος 4039/2012, του οποίου το καθεστώς για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων είναι ημιτελές και απρόσφορο, καθώς δεν προβλέπει τη μόνιμη απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων από τους κοινόχρηστους χώρους αλλά μόνο τη διαχείρισή τους (στείρωση και εμβολιασμός) και στη συνέχεια την επαναφορά τους στο περιβάλλον όπου βρίσκονταν προηγουμένως.
Με τον τρόπο αυτό τα αδέσποτα ζώα είναι μεν στειρωμένα και εμβολιασμένα, εξακολουθούν όμως να περιφέρονται πεινασμένα και σε αγέλες μέσα στην πόλη αλλά και σε ζωτικής σημασίας χώρους όπως τα Νοσοκομεία και η Πανεπιστημιούπολη, με τελικούς ζημιωμένους και πάλι τους δημότες και επισκέπτες της πόλης, που πέφτουν θύματα επιθέσεων από αυτά.
Ο κ. Πάνος τόνισε ότι από τους Δήμους θα πρέπει να ζητηθεί η τροποποίηση του νόμου για τα αδέσποτα με την προσθήκη της υποχρέωσης δημιουργίας χώρων μόνιμης και πρόβλεψη της απαιτούμενης χρηματοδότησης από εθνικούς και ενδεχομένως κοινοτικούς πόρους.
Περαιτέρω, θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την ευθύνη των κατόχων ζώων συντροφιάς, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν και τα καθιστούν αδέσποτα.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι άπαξ και διαπιστωθεί ότι ένα αδέσποτο ζώο είναι «τσιπαρισμένο» και ανήκει σε ιδιοκτήτη, ο οποίος το εγκατέλειψε, η βεβαίωση της παράβασης και ποινική δίωξη του ασυνείδητου ιδιοκτήτη ανήκει στην Αστυνομία, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει να ασχολείται με αυτό το θέμα.