Με ένα άρθρο που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων η Κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει τα αδιόρθωτα με αφορμή τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ΑΑΔΕ.
Πριν λίγους μήνες νομικοί και οικονομολόγοι διαγωνίστηκαν σε τρία κοινά μαθήματα. Δίκαιο, Λογιστική και Λεκτικές Δεξιότητες.
Το Δίκαιο και η Λογιστική είχαν αυξημένη βαρύτητα, με συντελεστή 2 και οι Λεκτικές είχαν συντελεστή 1.
Οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν απόδοση τουλάχιστον 55% σε κάθε μάθημα και σταθμισμένο μέσο όρο των τριών μαθημάτων στο 60%.
Σημειωτέον ότι από τους 11.500 υποψηφίους, μόνον οι 515 κατάφεραν να πιάσουν τη βάση! Ενδεικτικά, στην κατηγορία ΠΕ αποκλείστηκαν 5.794 υποψήφιοι και τη βάση έπιασαν μόνον 146, ενώ οι θέσεις στην προκήρυξη ήταν 546 (έμειναν 400 θέσεις κενές) και στην κατηγορία ΤΕ από τους 2.627, πέρασαν μόλις 38!
Η κυβέρνηση έρχεται με άρθρο να αλλάξει τους συντελεστές και να αυξήσει τον αριθμό των επιτυχόντων. Το άρθρο συνοδεύουν πάνω από 1500 σχόλια τα οποία αποτυπώνουν τον διχασμό στον οποίο οδήγησε απόφοιτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από υποψηφίους του διαγωνισμού οι οποίοι τονίζουν ότι δημιουργείται μία ασύλληπτη αδικία.
Σε γραπτή τους παρέμβαση η οποία στάλθηκε και στο Epiruspost τονίζουν ότι πέρα από την αδικία «επιχειρείται ευθεία καταστρατήγηση του Συντάγματος, αφού ουσιαστικά παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ που είναι το μόνο αρμόδιο για την διεξαγωγή διαγωνισμών και τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών.
Αλλαγή των όρων ενός διαγωνισμού, εκ των υστέρων, όταν μάλιστα είναι γνωστά τα ονόματα των αποτυχόντων, είναι αντισυνταγματική.
Μόνο υπόνοιες (και δικαιολογημένα) για προεκλογικές εξυπηρετήσεις θα δημιουργήσει, υποψίες για φωτογραφικές τροποποιήσεις και παζάρια(γιατί δεν έπεσε η βάση στο 35 ή το 30;)
Αν οι όροι μίας προκήρυξης αλλάζουν μετά από κάθε διαγωνισμό κατά το δοκούν, με νομοθετική πρωτοβουλία, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, οδηγούμαστε σε καθεστώς αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και αδικίας. Το Α.Σ.Ε.Π. υποβιβάζεται σε απλό εντολοδόχο της Κυβέρνησης, καταργείται στην πράξη η αρμοδιότητά του, πλήττεται ανεπανόρθωτα το ούτως ή άλλως καταρρακωμένο κύρος του, θίγεται η ανεξαρτησία του, η συνταγματικά επιβεβλημένη λειτουργική ανεξαρτησία του, που έγκειται στη μη υπαγωγή του σε εντολές, διαταγές, οδηγίες ή παρεμβάσεις κάθε τύπου».
Με την συγκεκριμένη τροποποίηση 300 περίπου από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα βρεθούν επιτυχόντες ενώ άλλοι 5000 περίπου επισημαίνουν ότι τα κενά θα πρέπει να καλυφθούν με νέο διαγωνισμό.
«Αν είναι μετά από κάθε διαγωνισμό να διορίζονται υποψήφιοι με νόμο, που μεταβάλλει όρους διαγωνισμού εκ των υστέρων, ας καταργηθεί το ΑΣΕΠ» επισημαίνουν.