Οι τελευταίες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων φέρνουν και πάλι στην πρώτη γραμμή το πρόβλημα, το οποίο αφορά το σύνολο της χώρας. Φυσικά το αντιμετωπίζουν με μεγάλη ένταση τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως η Λέσβος, ωστόσο η αναγκαιότητα αποσυμφόρησης της Μόριας δείχνει ότι πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα. Οι μεταφορές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στον Κατσικά αποτέλεσαν την αφορμή ώστε να γίνει αναλυτική ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκτενής συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στον απόηχο η δεύτερη και της συζήτησης που είχε προηγηθεί στην ΕΝΠΕ. Η αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, έχει ελάχιστη έως μηδενική εμπλοκή με το θέμα.
Το μεταναστευτικό το χειρίζεται κατ’ εξοχήν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τις μετακινήσεις και η Ύπατη Αρμοστεία με τις ΜΚΟ που διαχειρίζονται τα κονδύλια για την λειτουργία των δομών ή την στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην Ήπειρο ξεπερνούν πλέον τις τρεις χιλιάδες. Στα τέλη Σεπτέμβρη ο αριθμός τους έφτανε στις 3.283. Η συντριπτική πλειοψηφία διαμένει στον καταυλισμό του Κατσικά. Περίπου 500 βρίσκονται στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα, 346 στην Αγία Ελένη και 123 στα Δολιανά.
Ένας αριθμός που ξεπερνά τους 550 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί από ΜΚΟ και 100 ακόμη σε τρεις ξενοδοχειακές μονάδες.
Από το σύνολο αυτό μόνο το 30% είναι Σύριοι. Το 25% είναι Ιρακινοί, το 24% Αφγανοί και το 20% προέρχεται από άλλες 37 εθνότητες.
Ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή ζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη. Ο Δήμαρχος απαντώντας αναφέρθηκε στις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος και τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση προσπαθεί να βρει λύσεις στο βαθμό που της αναλογεί. Ο Δήμος είναι σε συνεχή επαφή με την Ύπατη Αρμοστεί και την ελληνική αστυνομία ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και να μην ανακύψουν ζητήματα ασφάλειας.
Εκτενής συζήτηση έγινε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την σύσκεψη που είχε γίνει στην Αθήνα υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και εκπροσώπων των Περιφερειών αλλά και την συζήτηση κι απόφαση που έλαβε η Ένωση Περιφερειών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα επανέλθει με ψήφισμά του για το συγκεκριμένο θέμα αφού κατατεθούν και οι προτάσεις όλων των παρατάξεων.
Η πλειοψηφία του σώματος πάντως ταυτίζεται με τις απόψεις της ΕΝΠΕ η οποία ζητά σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό και πλήρη απεμπλοκή των ΜΚΟ.
Είναι κάθετα αντίθετη στην δημιουργία νέων Κέντρων Υποδοχής είτε πρόκειται για παλιά στρατόπεδα είτε για άλλους χώρους.
Ζητά την αξιοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων σε ορεινές περιοχές και τέλος συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους.