Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ) ενόψει του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ-Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που διεξάγεται την Τετάρτη και την Πέμπτη. Το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και ο χρόνος σύγκλισης του συνεδρίου ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Το σύνολο ωστόσο των ομιλητών υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επαρκής χρόνος διαβούλευσης, τουλάχιστον δυο μηνών , από την ημέρα της κατάθεσης-δημοσιοποίησή του και μέχρι τη ψήφισή του .
Στην ομιλία του , με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση «δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε έναν κυβερνητικό σχεδιασμό, που προωθεί όχι τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, αλλά την απορρύθμιση των Δήμων». Και υπογράμμισε την ετοιμότητα της , να διεκδικήσει ενωμένη και με ωριμότητα μια πραγματική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, με στόχο να στηριχθεί η αναγέννηση της χώρας στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση»
Ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθούν «ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν προωθεί καμία απολύτως αλλαγή, καμία απολύτως μεταρρύθμιση, πέραν της αλλαγής του εκλογικού νόμου» . Όπως είπε «για εμάς “κόκκινη γραμμή” αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που φαίνεται ότι προτάσσει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το αόριστο μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Διευκρινίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το ζήτημα αυτό αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αλλαγή και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Πατούλης επέκρινε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη ότι «έπαιζε κρυφτούλι με την ΚΕΔΕ» σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου , που επιβεβαιώνει, πρόσθεσε , «ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τη διάθεση να κάνει καμία μεταρρύθμιση». Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προτεραιότητα της είναι πρώτον, να ξεμπερδέψει μια ώρα αρχύτερα από τις σημερινές Δημοτικές Αρχές και δεύτερον να οδηγήσει τους Δήμους από την επόμενη κιόλας περίοδο σε ακυβερνησία, ώστε στη συνέχεια, μέσα από το χάος που θα δημιουργηθεί, να υποκαταστήσει τις αιρετές Διοικήσεις των Δήμων, με το διορισμένο εκτελεστικό γραμματέα».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για «συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού» και την κατηγόρησε ότι προχωρά σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις – τομές, που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ και τις οποίες έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος. Όπως για τη διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους , την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης κ.α .
Ο δήμαρχος Αθηναίων , Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο για « νομοσχέδιο -φάντασμα» με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί « αλλαγές ερήμην της αυτοδιοίκησης , μετατρέποντας τους δήμους, σε απλά όργανα υλοποίησης των κατευθύνσεων του κεντρικού κράτους. Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι μία ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, αλλά δήμοι υποταγμένοι στις κυβερνητικές επιλογές», είπε. Επίσης ανέφερε ότι με την απλή αναλογική η κυβέρνηση οδηγεί « την αυτοδιοίκηση σε μια άνευ προηγουμένου παράλυση.Και βάζει τους φασίστες από την πίσω πόρτα στους δήμους».
Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, «να ελέγξει την τοπική αυτοδιοίκηση, βλέποντας ότι ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, η εκλογική επιρροή της κυβέρνησης προδιαγράφεται ακόμη μικρότερη».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ισχυρή Αυτοδιοίκηση .Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επιβάλλει σύστημα δημοκρατικού συγκεντρωτισμού ενώ χαρακτήρισε «ανοσιούργημα» το υπό κατάθεση νομοσχέδιο . Ο κ. Κοιμήσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέσπιση της απλής αναλογικής επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που θα έχει οδηγώντας σε ακυβερνησία τους δήμους .Επίσης τόνισε ότι τις τελικές αποφάσεις – προτάσεις επί του νομοσχεδίου θα πρέπει να εγκρίνει έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και αφού έχει προηγηθεί διάλογος σε όλα τα επίπεδα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Νικαίας, Γιώργος Ιωακειμίδης, χαρακτήρισε « αγωνιστική γυμναστική» τη σύγκλιση του συνεδρίου πριν καν να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο. Έπρεπε είπε να έχει προηγηθεί η κατάθεση του και να έχει διεξαχθεί ευρύτατη διαβούλευση στα αυτοδιοικητικά όργανα.Ο κ. Ιωακειμίδης κατηγόρησε κι εκείνος την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τόσο για την έλλειψη ενημέρωσης ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όσο και για την καθυστέρηση κατάθεσής του. «Δυο χρόνια ακούμε ότι έρχεται και ακόμη έρχεται είπε».Καταλήγοντας τόνισε ότι εάν από την κατάθεση του και μέχρι τη ψήφιση του δεν υπάρξει επαρκής χρόνος διαλόγου, τουλάχιστον δυο μηνών «η Αυτοδιοίκηση να μην αποδεχθεί να συμμετάσχει σ΄αυτή τη διαδικασία».
Ο επιεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, εγκάλεσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι την ώρα που καταγγέλλει την κυβέρνηση για έλλειψη διάθεσης διαβούλευσης , δεν υπήρξε κανένας διάλογος επί των θέσεων που καλείται το κοινό συνέδριο με την ΕΝΠΕ να εγκρίνει « Τι σημαίνει Τοπική -Περιφερειακή Διακυβέρνηση; Ποια είναι η πρόταση ;» είπε .Επίσης κατήγγειλε ότι επιχειρείται να εντάξουν «την Αυτοδιοίκηση σ΄ένα παιχνίδι κομματικού ανταγωνισμού και πολιτικών « ενδοοικογενειακών» υποθέσεων».