Μία ακόμη παρέμβαση στη Βουλή για τις στέγες αμιάντου στον Ωρωπό

oropos

Την άμεση απομάκρυνση αμιάντου από τις στέγες των κατοικιών στον Ν.Ωρωπό του Δήμου Πρέβεζας, ζητά για πολλοστή φορά, με Ερώτησή του από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργό Ανάπτυξης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Μπάρκας. 

Στην ερώτησή του ο κ. Μπάρκας χαρακτηριστικά αναφέρει: «Παρότι εδώ και 18 χρόνια, από το 2005, σε όλη την Ευρώπη έχει καταργηθεί η χρήση του καρκινογόνου αμίαντου, στην Ελλάδα το επικίνδυνο αυτό υλικό παραμένει “κρυμμένο” και ενεργό σε χιλιάδες σπίτια και επαγγελματικά κτίρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χωριών του Νομού Πρέβεζας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας , όπου ο αμίαντος παραμένει σε πολλά  σπίτια, σε μεγάλο ποσοστό των κατοικιών στις στέγες.

Οι κάτοικοι του Ωρωπού Πρέβεζας ζουν εκτεθειμένοι στον καρκινογόνο αμίαντο, γνωστό με την εμπορική ονομασία “Ελλενίτ”, εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια, καθώς οι οροφές των σπιτιών τους είναι κατασκευασμένες από το επικίνδυνο υλικό.

Σήμερα, οι στέγες των σπιτιών του Ωρωπού Πρέβεζας έχουν φθαρεί και οι ίνες του αμίαντου διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη ευκολία. Πρόκειται για ένα από τα πιο τοξικά υλικά με αποδεδειγμένους παράγοντες καρκινογένεσης, στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το θέμα έχει απασχολήσει τις αρχές, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ριζικά. Μερικοί από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική αντικατάσταση των οροφών με δικά τους έξοδα. Παραμένουν όμως ακόμη εκατό (100)περίπου κατοικίες που έχουν στέγες από «Ελλενίτ». Λόγω, όμως, των δυσμενών οικονομικών συνθηκών οι πολίτες αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση του επικίνδυνου αμιάντου με άλλα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των κατοίκων κτιρίων που έχουν στέγες από αμίαντο αλλά και των κατοίκων των γειτονικών κτιρίων.

Επειδή, το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά αφορά τη δημόσια υγεία, πρέπει να βρεθεί ειδική Κρατική Χρηματοδότηση ή μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να αντικατασταθούν τα επικίνδυνα υλικά, και η απομάκρυνση του καρκινογόνου αυτού υλικού πρέπει να γίνει σταδιακά από ειδικό ειδικευμένο συνεργείο και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής.

Εκτός από το οικολογικό και ενεργειακό αποτύπωμα της παραπάνω δράσης, επισημαίνει ο κ. Μπάρκας, τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για την Εθνική Οικονομία, προστατεύοντας τα δημοσιονομικά της χώρας μας από μελλοντικά προβλήματα υγείας των πολιτών από τη χρήση του αμιάντου και καταλήγοντας ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς,  τι μέτρα προτίθενται να εφαρμόσουν ώστε να ξεκινήσει καταγραφή των σπιτιών όπου υπάρχει αμίαντος και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ώστε σταδιακά μέσα από ειδικά συνεργεία και αφού βρεθούν οι ειδικοί χώροι ταφής, να γίνει η απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ