«Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στην Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο». Με τον τίτλο αυτό και με αρχική προίκα 80 εκατομμύρια ευρώ η Περιφέρεια ετοιμάζει την Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της νέας προγραμματικής περιόδου που φιλοδοξεί να απλωθεί από τους ιαματικούς πόρους της Κόνιτσας ως τα βοσκοτόπια των Θεοδώριανων, από τους αρχαιολογικούς χώρους ως το Σούλι και τον Αχέροντα.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης είναι μεγαλόπνοο και η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την γρήγορη ωρίμανση των μελετών αλλά και την εξεύρεση επιπλέον πόρων, πέρα δηλαδή από τα αρχικά κονδύλια που δεσμεύονται από το νέο ΕΣΠΑ.
Η πρώτη παρουσίαση της ΟΧΕ έγινε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. Βασικός κορμός του σχεδιασμού παραμένει η «Πολιτιστική Διαδρομή», το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο στους πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου.
Έτσι και στο νέο ΕΣΠΑ οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στη Νικόπολη, την Δωδώνη, την Κασσώπη και τα Γίτανα. Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η Αρχαία Αμβρακία αφού εκεί τα έργα ολοκληρώθηκαν.
Για τη συνέχιση των έργων στους τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους προβλέπεται να διατεθούν 15 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα συνεχιστεί ως «γέφυρα» και το έργο της παράκαμψης στη Νικόπολη.
Πάνω στην Πολιτιστική Διαδρομή έρχονται να «κουμπώσουν» περιοχές στη Βόρεια Πίνδο με σημείο αναφοράς τις ιαματικές πηγές Αμαράντου, Καβασίλων και Πυξαριάς και τα Μαστοροχώρια, περιοχές στη Νότια Πίνδο με επίκεντρο τους οικισμούς Συρράκου, Καλαρρυτών, Ματσουκίου, Βαθυπέδου, Θεοδώριανων και Αθαμανίου και οι περιοχές του Σουλίου και του Αχέροντα με επίκεντρο το Τετραχώρι, τις πύλες του Άδη και τις εκβολές του ποταμού.
«Η ΟΧΕ που υλοποιήσαμε στα Αρχαία Θέατρα ήταν από τις πιο πετυχημένες. Αυτή επεκτείνουμε θέλοντας να δώσουμε ζωή και προοπτικές σε ορεινές περιοχές, σε περιοχές με ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση.
Το εγχείρημα έχει και αντικειμενικά προβλήματα. Στην περίπτωση του Σουλίου για παράδειγμα θα πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό κάτι που μπορεί να γίνει με ειδική νομοθετική ρύθμιση για την οποία έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Πολιτισμού.
Επίσης πέρα από τις δημόσιες επενδύσεις που θα γίνουν στις περιοχές αναφορές καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ζητούμενο άλλωστε της ΟΧΕ είναι αυτό ακριβώς, οι ιδιωτικές επενδύσεις να ακολουθήσουν των δημοσίων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και βάσεις ανάπτυξης.
Τα σημαντικότερα έργα της νέας ΟΧΕ
Τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση πέραν αυτών στους αρχαιολογικούς χώρους είναι τα ακόλουθα:
-Οδικός άξονας Μέρτζιανη – Καβάσιλα – Αμάραντος, με προυπολογισμό έξι εκατομμύρια.
-Αναστήλωση λουτρών Πυξαριάς, με ένα εκατομμύριο
-Εκσυγχρονισμός και επέκταση ιαματικών λουτρών Αμαράντου και Καβασίλων με 2,5 εκατομμύρια.
-Ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση των υποδομών στην κοινότητα Συρράκου (διαχείριση λυμάτων, ομβρίων υδάτων, υπογειοποίηση δικτύων κτλ.) με 6,5 εκατομμύρια.
-Αποκατάσταση ιστορικού πυρήνα Σουλίου: Ανάπλαση περιοχής με έξι εκατομμύρια.
– Διαμόρφωση παραλίας Αμμουδιάς και αποκατάσταση – επέκταση του βραχίονα στο Δέλτα Αχέροντα με 1,5 εκατομμύρια.
– Παρεμβάσεις-τεχνικά έργα σε τμήματα του Epirus Trail με 3,1 εκατομμύρια.