Μια μεγάλη γιορτή του τυριού η ημερίδα της Γαλακτοκομικής Σχολής

Μία μεγάλη γιορτή του τυριού αποτέλεσε η ημερίδα που οργάνωσε η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων με βασικό αντικείμενο την ελληνική τυροκομία και τον τουρισμό και την αναγκαία διασύνδεση τους για την τοπική ανάπτυξη.

Η αίθουσα κατάμεστη ενώ αξιοζήλευτη ήταν η έκθεση που έγινε από σπουδαστές της Σχολής που σήμερα παράγουν τα δικά τους προιόντα και τα προσέφεραν σε επισκέπτες..

Πρόκειται για νέους που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και εργάζονται ανά την χώρα παράγοντας μοναδικά προιόντα.

Τυριά γνωστά, τυριά λιγότερα γνωστά, όλα όμως υψηλής ποιότητας και άριστης γεύσης.

Την στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για τα επισκέψιμα τυροκομεία παρουσίασε σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Στρατηγική επιλογή αποτελεί για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα η ανάδειξη των τοπικών τυροκομικών προϊόντων.

Αυτό έκανε γνωστό από τα Γιάννινα ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Παναγιώτης Χατζηνικολάου, μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε η Γαλακτοκομική Σχολή.

Οι απόφοιτοι της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων στελεχώνουν τα μεγαλύτερα τυροκομεία της χώρας ή έχουν δημιουργήσει τις δικές τους μονάδες.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να μορφώνονται και να επιμορφώνονται ενώ σημείωσε ότι οι θέσεις στις Σχολές του Οργανισμού δεν καλύπτονται.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μίλησε για μία ακόμη φορά για την ποιότητα των προϊόντων της περιοχής αλλά και για τις εισαγωγές σκόνης γάλακτος που συνεχίζονται.

«Δεν πάει άλλο.. Δεν φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όσοι πέρασαν γιατί δεν έκαναν τα πρέποντα. Είναι επιδερμικοί» ανέφερε ο Περιφερειάρχης βάζοντας ευθέως εναντίον των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως κάνει σχεδόν μόνιμα τον τελευταίο καιρό.

Επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει τον πρωτογενή τομέα με έργα υποδομών που κάνει όπως οι αγροτικοί δρόμοι κι άλλες υποδομές.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Άρης Κασσής αναφέρθηκε στις τεράστιες προκλήσεις που υπάρχουν για τον πρωτογενή τομέα καθώς η συρρίκνωση είναι τεράστια. Ο τομέας που πλήττεται περισσότερο είναι η αιγοπροβατοτροφία κάτι που έχει συνολικότερες επιπτώσεις. Ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Η διασύνδεση τυροκομίας και τουρισμού μπορεί να αποτελέσει μία στρατηγική επιλογή που θα στηρίξει τον κλάδο, υπογράμμισε ο κ. Κασσής.

Η Αλεξάνδρα Μέγα, Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής εξήρε την συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια. Μέσω της δεύτερης μάλιστα οι εγκαταστάσεις θα αναβαθμιστούν σημαντικά με έργα που θα υλοποιηθούν.

Η Σχολή λειτουργεί σε επίπεδο μεταλυκειακό και μετά τις σπουδές τα παιδιά κάνουν πρακτική άσκηση.

Θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους φορείς αγροτικής, επαγγελματικής εκπαίδευσης και αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος αποφοίτων που βρίσκονται σε όλη την χώρα και τα τυροκομεία της.

Στη Γαλακτοκομική παράγονται όλα τα παραδοσιακά τυριά, με παραδοσιακές τεχνικές ενώ χρησιμοποιούνται γάλα πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό.

Πέρα από τυρί οι σπουδαστές διδάσκονται και όλα τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμη επιδόρπια και παγωτό.

Η κ. Μέγα τόνισε πολλές φορές ότι βάση για το καλό τυρί αποτελεί το καλό, ποιοτικό γάλα ενώ αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γκρουπ τουριστών του εξωτερικού για επισκέψεις στις εγκαταστάσεις κάτι που αποδεικνύει ότι τα επισκέψιμα τυροκομεία έχουν μέλλον.