Μήπως κάτι δεν γίνεται σωστά στην Ήπειρο;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα ορεινά χωριά των Αγράφων ανακοίνωσε την Τρίτη, το πρώτο ειδικό διαδημοτικό- διαπεριφερειακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς Δήμους, με προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων, πόροι από το νέο ΕΣΠΑ.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η απειλή της ερήμωσης μεγάλου ποσοστού του εθνικού χώρου λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές αυτές και για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Θα χρηματοδοτηθούν έργα οδικών δικτύων που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση χωρίς να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ψηφιακές υποδομές, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κίνητρα για στελέχωση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης και ενδυνάμωση των δήμων για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της έρευνας στην περιοχή σε θεματικές όπως η γεωλογία, η βιοποικιλότητα, η δασοπονία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η ανθοκομία, κ.λπ. Η δικτύωση με τα ερευνητικά ινστιτούτα και την πανεπιστημιακή κοινότητα θα έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης ενδιαφέροντος για τους ερευνητές, δημιουργώντας μια νέα οικονομία στα Άγραφα, ενώ οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της περιοχής.

Με τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τις δράσεις για αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής θα προστατευθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη επενδύσεων.

Χωρίς άλλες δεσμεύσεις

Η Πρωθυπουργική εξαγγελία έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τους δημάρχους των μικρών ορεινών δήμων τον περασμένο Μάιο. Με την διαφορά ότι δεν συνοδεύτηκε από καμία δέσμευση για την χρηματοδότηση ανάλογων ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κι αυτό ακριβώς είναι το κρίσιμο..

Ειδικά για την Ήπειρο όπου οι περισσότεροι Δήμοι είναι μικροί και ορεινοί. Επιπλέον η Ήπειρος ήταν η πρώτη περιοχή της χώρας όπου μαζί με την Δυτική Μακεδονία εφάρμοσαν ένα παρόμοιο πρόγραμμα… Το Ειδικό Αναπτυξιακό της Πίνδου προ μιας δεκαπενταετίας.

Ένα πρόγραμμα που διακόπηκε σχεδόν βίαια από την κρίση που ακολούθησε και τα μνημονιακά μέτρα.

Μάλλον από τότε ξεχάστηκε και δεν υπήρξε καμία διεκδίκηση για κάτι ανάλογο.

Και φτάνουμε στο σήμερα..

Διεκδικήθηκε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό για κάποιους έστω ορεινούς Δήμους της Ηπείρου; Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά..

Ούτε από την αυτοδιοίκηση, ούτε από άλλους πολιτικούς φορείς.

Εκ του αποτελέσματος..

Δεν φταίει μόνο το κεντρικό κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις..

Ευθύνη έχουν και όλοι οι τοπικοί φορείς για το τι διεκδικούνε  και πως το διεκδικούνε… Τελικά μήπως κάτι δεν γίνεται σωστά στην Ήπειρο;

Έστω και τώρα…

Ας παραδειγματιστούμε από τα Άγραφα..