Στην τελική ευθεία είναι η έκδοση της προκήρυξης για το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους ηλικιωµένους.
Την Τρίτη αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που ανοίγει τον δρόµο για την προκήρυξη 3.200 µόνιµων θέσεων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» µέσω του ΑΣΕΠ, βάζοντας οριστικό τέλος στην εργασιακή οµηρεία χιλιάδων εργαζοµένων και καθιστώντας το πρόγραµµα µόνιµο κοινωνικό θεσµό του κράτους.
Οι τελικές λεπτοµέρειες της νοµοθετικής ρύθµισης οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ηµέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, και η υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην τροπολογία θα προβλέπεται ρητά ότι η ειδική εµπειρία των εργαζοµένων στο πρόγραµµα θα δίνει ενισχυµένη µοριοδότηση, αλλά θα προτάσσεται και έναντι της εντοπιότητας.
Στο πρόγραµµα εργάζονται αυτήν τη στιγµή περίπου 3.000 συµβασιούχοι, προσφέροντας υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες ηλικιωµένους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µε την προτεινόµενη ρύθµιση:
■ Αναγνωρίζεται θεσµικά η κοινωνική σπουδαιότητα της παροχής των υπηρεσιών του προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά τρόπο µόνιµο πλέον και διαρκή και δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν αυτές οι υπηρεσίες στις µόνιµες κοινωνικές δοµές των ΟΤΑ, που συµµετείχαν µέχρι τώρα στο πρόγραµµα – ορισµένες µε αφετηρία το µακρινό 2003.
■ Προβλέπονται οι διαδικασίες σύστασης οργανικών θέσεων στους δήµους, ενώ προβλέπεται ρητά η ανάληψη του κόστους µισθοδοσίας των υπαλλήλων από τον κρατικό προϋπολογισµό.
■ Στη ρύθµιση υπάγονται, κατ’ αρχάς, οι δήµοι που συµµετείχαν εξαρχής στο πρόγραµµα, εντάχθηκαν στη σύµβαση που συνήφθη µε την ΕΕΤΑΑ το έτος 2011 και συνεχίζουν µέχρι σήµερα να απασχολούν προσωπικό µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου, οι οποίες έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις λήγουν στις 31/12/2019.
■ Συστήνονται στους δήµους οργανικές θέσεις µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, ως προς τον αριθµό, τις κατηγορίες και τους κλάδους. Ταυτόχρονα λαµβάνονται υπόψη επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 7%, που θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόµενες οµάδες (ν. 2643/1998).
■ Με δεδοµένη την ιδιαίτερη φύση και το αντικείµενο των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ή κατ’ οίκον νοσηλείας ηλικιωµένων, ανασφάλιστων, ΑµεΑ και οικονοµικά αδύναµων πολιτών, προβλέπεται αυξηµένη µοριοδότηση 17 µονάδων ανά µήνα για έως και 7 έτη (84 µήνες). Υπενθυµίζεται ότι υπάρχουν εργαζόµενοι µε εµπειρία έως και 15 ετών.
■ Η ειδική εµπειρία θεωρείται σηµαντική καθώς αφορά υπηρεσίες που παρέχονται µέσα στα σπίτια των ωφελουµένων, και µάλιστα προτάσσεται έναντι της εντοπιότητας για όσους καταθέσουν αίτηση διορισµού. Οµως, όσοι διοριστούν είναι υποχρεωµένοι να παραµείνουν και να υπηρετήσουν στις θέσεις διορισµού τους επί τουλάχιστον δέκα (10) έτη, χωρίς δυνατότητα µετακίνησης, απόσπασης ή µετάταξης.
■ Προβλέπεται ότι µέχρι τη δηµοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις µόνιµες θέσεις που θα συσταθούν οι σχετικές υπηρεσίες θα παρέχονται από τους ήδη απασχολούµενους µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου και όχι από όσους θα περιλαµβάνονται στους προσωρινούς πίνακες. Μετά τη δηµοσίευση των οριστικών πινάκων, οι παραταθείσες συµβάσεις ορισµένου χρόνου λύονται αυτοδικαίως και αζηµίως για τους οικείους ΟΤΑ ή νοµικά πρόσωπα αυτών, αφού οι συγκεκριµένες οργανικές, πλέον, ανάγκες θα καλύπτονται από το µόνιµο προσωπικό.
■ Η δαπάνη της µισθοδοσίας του προσωπικού που θα στελεχώσει τις νέες οργανικές θέσεις του προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισµό, µε ειδική πίστωση που εγγράφεται στον προϋπολογισµό του υπουργείου Εσωτερικών και αποδίδεται στους δικαιούχους δήµους. Για το έτος 2019 προβλέπεται µεταβατική διάταξη κάλυψης της δαπάνης βάσει του νόµου 4483/2017, όπου γίνεται λόγος για κονδύλι 60 εκατ. ευρώ τροφοδοτούµενο από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών και την ειδική εισφορά ασφαλισµένων, που θεσµοθετήθηκε µε το άρθρο 138 του Ν. 4052/2012. Υπενθυµίζεται ότι τους µόνιµους διορισµούς για το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» είχε εξαγγείλει τον Σεπτέµβριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στο «Εθνος της Κυριακής», «η δέσµευση η δική µας και του πρωθυπουργού γίνεται πράξη, βάζοντας οριστικό τέλος στην οµηρεία και στην αέναη ανακύκλωση χιλιάδων συµβασιούχων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ενα πρόγραµµα που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες γίνεται πλέον µόνιµος θεσµός του κοινωνικού κράτους µε εξασφαλισµένη χρηµατοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισµό. Σε συνεργασία µε τους αυτοδιοικητικούς φορείς προχωράµε στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης µε νέες στοχευµένες προσλήψεις µόνιµου και σταθερού προσωπικού, καλύπτοντας τις επιτακτικές ανάγκες των ΟΤΑ και αποκαθιστώντας τις αδικίες σε βάρος των εργαζοµένων, τις οποίες δηµιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούµενων κυβερνήσεων».