Το μέλι «manuka» της Νέας Ζηλανδίας είναι το πιο διάσημο του κόσμου και η τιμή του σχεδόν δέκα φορές πάνω από οποιοδήποτε ελληνικό μέλι. Αυτό που το κατέστησε παγκοσμίως γνωστό είναι η ουσία methylglyoxal με ισχυρά αντιβακτηριδιακά χαρακτηριστικά. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα πολύ καλού μάρκετινγκ…
Ένα ελληνικό μέλι, όχι από τα πιο δημοφιλή, καθώς η γεύση του είναι πικρή, θα μπορούσε κάτω από πολλές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ένα πολύ δυνατό χαρτί για τον πρωτογενή τομέα!
Αυτό είναι το μέλι κουμαριάς, το οποίο μετά από συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ερευνητική ομάδα σε ημερίδα που οργάνωσε ο Σύλλογος με την συμμετοχή πολλών μελισσοκόμων της περιοχής.
Η Χρυσούλα Τανανάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΑΠΘ και στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας που εκπόνησε την έρευνα για το μέλι παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα για ένα ιδιαίτερο προϊόν.
«Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο μέλι» σημείωσε και τόνισε ότι το προϊόν είναι σχετικά άγνωστο στους καταναλωτές. Όταν όμως το γνωρίζουν τότε γίνονται φανατικοί του πικρού μελιού.
Το εργαστήριο του ΑΠΘ συγκέντρωσε δείγματα από μέλι κουμαριάς, από παραγωγούς στο Νομό Ιωαννίνων, τόσο σε βάζο όσο και σε κηρήθρα. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου μελιού ξεκινά από την μέλισσα καθώς στα τέλη φθινοπώρου δεν έχει πολύ χρόνο για να το επεξεργαστεί όπως συμβαίνει την άνοιξη. Σε αυτό κατά μεγάλο βαθμό οφείλεται η πικρή του γεύση.
Τα μέλια κουμαριάς είναι από αυτά που κρυσταλλώνουν πολύ γρήγορα κι αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα γλυκόζης, υψηλότερα από την φρουκτόζη. Στο μέλι της κουμαριάς αποτυπώνεται επίσης η πλούσια χλωρίδα της Ηπείρου καθώς από τις αναλύσεις προέκυψαν κόκκοι γύρης από πλήθος φυτών και θάμνων.
Είναι μέλι με μεγάλη διαύγεια, έντονο άρωμα και έντονη επίγευση.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πρόκειται για ένα είδος μελιού με πολύ υψηλά αντιοξειδωτικά –από τα υψηλότερα στα ελληνικά μέλια- και αντιβακτηριδιακά. Οι ουσίες που εντοπίστηκαν καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα που μπορεί να έχουν εφαρμογή ακόμη και σε κρέμες ομορφιάς!
Το σημαντικό είναι το συγκεκριμένο προϊόν να αποκτήσει «ταυτότητα», τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως η εύκολη και γρήγορη κρυστάλλωση και η υψηλή υγρασία, να κατοχυρωθούν νομοθετικά ώστε να είναι καλυμμένοι οι παραγωγοί και φυσικά να υπάρξει μία πολύ δυνατή ετικέτα για την αγορά.
Την πρωτοβουλία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων να προχωρήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και επιστημονικό δυναμικό στην πιστοποίηση του μελιού κουμαριάς ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, έκανε γνωστή ο πρόεδρός του Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.
Όπως τόνισε τα τελευταία χρόνια το μέλι κουμαριάς παίρνει αξία και μπορεί μέσα από την συνεργασία να πάρει ακόμη μεγαλύτερη.
Η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα τα οποία οξύνονται ακόμη περισσότερο από τις αθρόες εισαγωγές.
Πέρα από τα προβλήματα όμως έχει και δυνατά σημεία, όπως είναι η υψηλή ποιότητα του ντόπιου μελιού.
Τόνισε την ανάγκη κατοχύρωσης των μελιών της Ηπείρου ως ΠΟΠ και ΠΓΕ κάτι που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν.