Οι 91 κτηνοτρόφοι έγιναν 92, αλλά δεν είναι όλοι κτηνοτρόφοι! Η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι θα μείνει σίγουρα στην ιστορία και όχι με θετικό αντίκτυπο.
Και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν ακόμη και ο Δήμος Ηγουμενίτσας βαφτίζεται «κτηνοτρόφος» και μετέχει σε ένα σχήμα που θα αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ήπειρο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης υποστήριξε ότι οι 91 επενδυτές και με το Δήμο Ηγουμενίτσας 92, αν κατασκεύαζαν κατά μόνας τα έργα δεν θα χρειαζόταν καμία αδειοδότηση λόγω της χαμηλής ισχύος.
Επειδή όμως είναι σε όμορα ακίνητα πρέπει να εξεταστούν συνολικά και να εξεταστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στην συνεδρίαση παρενέβη προκαταβολικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης για να δώσει εξηγήσεις επί προσωπικού…
Όπως είπε η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από την Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνοτροφικού Συλλόγου ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εγχείρημα καθώς έχει συνοδό έργο μέσης τάσης.
Στο σχήμα των 91 μετέχουν συγγενικά πρόσωπα του Περιφερειάρχη ο οποίος απάντησε υπερασπιζόμενος τη συμμετοχή αυτή.
«Έχω και γω παιδιά. Ούτε στο δημόσιο έχουν διοριστεί, ούτε έργα από την περιφέρεια πήραν. Ο γιος μου είναι κτηνοτρόφος, έχει μονάδα στο Μέτσοβο και συμμετέχει στην κτηνοτροφική συνεργασία. Αυτοί οι άνθρωποι πήραν μία απόφαση ζωής να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε υποχρέωση να τους στηρίζουμε και όχι να τους στιγματίζουμε» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.
Από τα στοιχεία που κατέθεσε ο μελετητής προέκυψε ότι μόνο το 50% όσων συμμετέχουν στο σχήμα είναι κτηνοτρόφοι.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη. Όπως είπε το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πέρασε από μία οδύσσεια καθώς επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί στο Δήμο Σουλίου αλλά δεν έτυχε θετικών γνωμοδοτήσεων. Σημείωσε ότι η τοπική Κοινότητα Μαργαριτίου είναι αρνητική και τόνισε ότι τίθεται θέμα νομιμότητας και ως εκ τούτου ο ίδιος θα προσφύγει.
Ο Θοδωρής Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει ενεργειακή κοινότητα ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι κτηνοτρόφοι.
Ο Χάρης Λιούρης, εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Όλον» υποστήριξε επίσης ότι θα ήταν καλύτερη η συγκρότηση ενεργειακής κοινότητας.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης η Τίνα Ζέκα θύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2021 η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε αρνητικά για φωτοβολταϊκά στην ίδια περιοχή.
Έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ιδιωτών που συμμετέχει στο σχήμα δεν είναι κτηνοτρόφοι.
Εν τω μεταξύ για το ίδιο έργο έχει κατατεθεί και τροποποιητική μελέτη με 92 συμμετοχές η οποία προς το παρόν δεν είναι σε γνώση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Η ΜΠΕ υπερψηφίστηκε μόνο από τα μέλη της πλειοψηφίας, της παράταξης δηλαδή της Περιφερειακής Αρχής.