Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

zosimaia vivliotiki

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για μαθητές και μαθήτριες προσχολικής ηλικίας, δημοτικού και γυμνασίου, που θα διεξάγονται σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, θα υλοποιήσει η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθήματος» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων.

Το πρώτο εργαστήριο για μαθητές α’ έως και δ’ τάξης του δημοτικού έχει τίτλο «Μια αλλιώτικη βιβλιοθήκη». Μέσα από το εργαστήρι της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, για τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας και της ανταλλαγής, οι μαθητές/τριες θα προβληματιστούν σε σχέση με τη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση υλικών και αντικειμένων με δημιουργικό τρόπο. Στόχος είναι να καλλιεργήσουν την καλή πρακτική της ανταλλαγής και επαναχρησιμοποίησης βιβλίων και άλλων αγαθών μέσα από τη γνωριμία των μαθητών/τριών με την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη της Ζωσιμαίας. Το έναυσμα της συζήτησης θα αποτελέσει η ιστορία «Ο Πολυμήχανος Κύριος Κλιπ» της Έφης Σαλτίδου, εκδόσεις Υδροπλάνο, και η διαπραγμάτευση του θέματος θα γίνει μέσα από την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων (Six Thinking Hats) του Edward de Bono (1985) ως ένα εργαλείο δημιουργικής (παράπλευρης / πλάγιας) σκέψης.

Το δεύτερο εργαστήρι με τίτλο «Οι Εικόνες Μιλούν!» απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, με στόχο την γνωριμία τους με παλαιότυπα και σπάνιες εκδόσεις προηγούμενων αιώνων. Με αφόρμηση τεκμήρια από τις Ιστορικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης επιδιώκεται η γνωριμία με την ιστορία της δημιουργίας των χειρογράφων και βασικών στοιχείων βιβλιακού υλικού, όπως η βιβλιοδεσία, η εικονογράφηση, η χρήση χρώματος, τα διακοσμητικά στοιχεία (αρχιγράμματα, επίτιτλα) των χειρογράφων και τα τυπογραφικά σύμβολα εκδοτικών οίκων. Η διεξαγωγή του εργαστηρίου θα βασιστεί σε μια μικτή προσέγγιση, συνδυάζοντας τη χρήση εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας [AR] με τη δια ζώσης γνωριμία με σπάνιες εκδόσεις περασμένων αιώνων που φιλοξενούνται στη Ζωσιμαία. Οι μαθητές/τριες θα έρθουν σε επαφή με τα φυσικά τεκμήρια και παρατηρώντας τα διακοσμητικά στοιχεία των εκδόσεων αυτών, θα ολοκληρώσουν το εργαστήρι με τη δημιουργία των δικών τους αρχιγραμμάτων και λογότυπων.

Το πρώτο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου, α’ και β’ τάξης του δημοτικού, έχει τίτλο «Γκρεμίζω τα τείχη! Όλοι μαζί μια παρέα!». Με αφορμή το βιβλίο «Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου» του Jon Agee, εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι μαθητές/τριες θα μπουν στα παπούτσια του μικρού ιππότη της ιστορίας και θα προβληματιστούν σε σχέση με τα στερεότυπα και τους παραδοσιακούς συμβολισμούς (καλός-κακός, φίλος-εχθρός) συνειδητοποιώντας πως ότι φαίνεται ως αληθινό μπορεί και να μην είναι και πως η χαρά βρίσκεται στην ενότητα, τη συμπερίληψη και τη συντροφικότητα.

Το δεύτερο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές γ’ έως στ’ τάξης του δημοτικού και έχει τίτλο ««Like στην αλήθεια! Block στο ψέμα!». Με αφόρμηση το βιβλίο «Η μέρα που τελείωσε το παγωτό» του Αντώνη Ζαρίντα των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική, οι μαθητές/τριες θα έρθουν σε επαφή, με χιουμοριστικό τρόπο, με το θέμα των ψευδών ειδήσεων (fake news), της παραπληροφόρησης, της παραπλάνησης της κοινής γνώμης και γενικότερα της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Πως και γιατί γεννιέται μια ψευδής είδηση; Πως μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και είναι πάντα εύκολο αυτό; Τελικά, πως πρέπει να διαχειρίζομαι το διαδίκτυο και τις πληροφορίες που διαβάζω σε αυτό; Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών σε σχέση με καίρια θέματα της σύγχρονης ζωής και της καθημερινότητας των παιδιών.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων (με τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών), μέσω τηλεφώνου στο 26510 72863 ή με email στα zosimaialib@sch.gr και zosimaialib@gmail.com. Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Σόνια Γκέρτζου & Ελένη Καμποσιώρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ