Νέα στοιχεία για τις «κρυφές» επιπτώσεις του καπνίσματος και μάλιστα σε ανυποψίαστους παθητικούς καπνιστές αποκάλυψε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε. Σύμφωνα με αυτήν ακόμη και τα απομεινάρια από τον καπνό του τσιγάρου – τα οποία μπορεί να έχουν μείνει σε ρούχα, τοίχους και έπιπλα – πέραν της ενοχλητικής οσμής, μπορούν να βλάψουν την υγεία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής Μπο Χανγκ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ, υπάρχει μία ουσία, που σχηματίζεται όταν ο καπνός του τσιγάρου αντιδρά με τον αέρα ενός εσωτερικού χώρου, και μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA και προσκολλάται σε αυτό με τρόπο που είναι δυνατό να προκαλέσει καρκίνο.
Σαφώς τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα σε αυτό το φαινόμενο, που σχηματικά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «κάπνισμα από τρίτο χέρι», σε αντιδιαστολή με το «κάπνισμα από δεύτερο χέρι», δηλαδή το ευρύτερα γνωστό ως «παθητικό κάπνισμα».
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 ουσίες και πολλές από αυτές μένουν σε ένα κλειστό χώρο επί πολύ χρόνο, αφότου το τσιγάρο έχει σβηστεί ή ο καπνιστής έχει φύγει. Στη συνέχεια, ορισμένες από αυτές τις ουσίες αλληλεπιδρούν χημικά με άλλους ρυπαντές που ήδη υπάρχουν στον αέρα του χώρου, όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ, δημιουργώντας έτσι νέες ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες.
Μία από τις πιο επικίνδυνες, όπως αποδείχτηκε στα εργαστηριακά τεστ, είναι μία νιτροζαμίνη, η ΝΝΑ, η οποία μπορεί να προκαλέσει γενετικές μεταλλάξεις στο DNA, ανεξέλεγκτη αύξηση κυττάρων και σχηματισμό καρκινικών όγκων.
Μέχρι στιγμής, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο του «καπνίσματος από τρίτο χέρι», είναι να καθαρίζει καλά (ή και να απομακρύνει από τους κλειστούς χώρους) τα αντικείμενα που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον καπνό των τσιγάρων, όπως ρούχα, κουρτίνες, σκεπάσματα, έπιπλα και χαλιά, καθώς επίσης – σε περίπτωση μετακόμισης σε σπίτι όπου έμεναν καπνιστές – να ξαναβάψει τους τοίχους.