Νέο… μετέωρο βήμα για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας.. 11 εκατομμύρια από το ΠΕΠ για τμήμα του κτιρίου!

parko

Έτοιμη να κάνει ένα ακόμη μετέωρο βήμα για την κατασκευή του Πάρκου Υψηλού Έρευνας και Τεχνολογίας, όχι βέβαια με τα αρχικά του σχέδια και το σύνολο των κτιρίων που προβλεπόταν, αλλά ένα μικρό τμήμα από αυτό. Το βήμα αυτό θα γίνει μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου και με χρηματοδότηση μόλις 11 εκατομμυρίων ευρώ!

Η λύση αυτή προέκυψε μετά από συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής με την Διαχειριστική Αρχή και έρχεται ως λύση ανάγκης μετά τα ναυάγια του Ταμείου Ανάκαμψης και του διαγωνισμού για σύμβαση παραχώρησης.

Το ΠΕΠ το διαχειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά η Περιφέρεια οπότε μπορεί εύκολα από τα 54 εκατομμύρια που διαθέτει ο άξονας για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα να διαθέσει τα 11 στον… εαυτό της, για να κάνει μία ακόμη απόπειρα κατασκευής ενός τμήματος του Πάρκου.

Μέχρι σήμερα για το σύνολο των μελετών και την έκδοση της άδειας η Περιφέρεια έχει διαθέσει 200 χιλιάδες ευρώ, ποσό που ο Περιφερειάρχης το βρήκε πολύ μικρό για το μέγεθος του εγχειρήματος.

Το θέμα του Πάρκου συζητήθηκε στο πλαίσιο της λογοδοσίας και μετά από ερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών».

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Στέφος αναφέρθηκε στις θέσεις που έχει καταθέσει κατά το παρελθόν, επαναλαμβάνοντας ότι ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής ήταν λαθεμένος.

Επεσήμανε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα είναι προβληματική και αδιέξοδη και ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή να καταθέσει στοιχεία για τα ποσά που δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα σε μελέτες και άλλα έξοδα και να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της με βάση την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στο υφιστάμενο τεχνολογικό πάρκο, υποστηρίζοντας ότι είχε κατασκευαστικά προβλήματα, κυρίως στη στέγη.

Η περιπέτεια αυτή, του υφιστάμενου πάρκου, στο οποίο μετέχουν πολλοί φορείς, ήταν αυτή που τον έκανε να χειριστεί το θέμα του Πάρκου Υψηλής Έρευνας ως αποκλειστική υπόθεση της Περιφέρειας.

Αναφέρθηκε επίσης στην εγκατάσταση των δύο γερμανικών εταιρειών στα Ιωάννινα και τις προοπτικές που άνοιξαν. Ήταν οι εταιρείες αυτές που ζήτησαν χώρους και ουσιαστικά παρακίνησαν την Περιφέρεια να ξεκινήσει την διαδικασία για την κατασκευή του Πάρκου.

«Εμείς κάναμε την μελέτη και αδειοδοτήσαμε το κτίριο 15 χιλιάδων τετραγωνικών. Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης  με το 50% και εμείς έπρεπε να βρούμε το υπόλοιπο ποσό. Όλα πηγαίνανε καλά μέχρι που η Τράπεζα Πειραιώς απάντησε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο κεφάλαιο μέσω δανεισμού. Παρότι η Deloit παρενέβη το δάνειο τελικά δεν δόθηκε. Τότε εμφανίστηκαν κάποιοι που είπαν ότι μπορούν να φτιάξουν το έργο. Δεν ήρθαν στο διαγωνισμό, αλλά ήρθαν μία μέρα μετά. Ούτε οι συζητήσεις αυτές πέτυχαν. Δύο φορές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το έργο θα γίνει… Εγώ δεν ήξερα ότι το έργο κινδύνευε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τελικά ο κ. Σκρέκας το απένταξε χωρίς να μας ενημερώσει. Ήταν πολύ λάθος, για να μην ονομάσω εχθρική την ενέργεια. Μας είπαν ότι θα δώσουν 15 εκατομμύρια από το ΠΔΕ. Δεν έχει γίνει ούτε αυτό. Είναι ένα μεγάλο έργο για τα Γιάννινα..» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του.

Στη συνέχεια ανέφερε τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις μελέτες και για την έκδοση της άδειας τα οποία συνολικά ανέρχονται στις 200 χιλιάδες ευρώ.

Κατέληξε κάνοντας γνωστή την πρόθεση για ένταξη στο ΕΣΠΑ και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με το ποσό των 11 εκατομμύριων προκειμένου να κατασκευαστεί ένα μέρος από το κτίριο που είχε σχεδιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ