«Νοθεία» στη φέτα με εισαγόμενο γάλα από τα Βαλκάνια

feta new

feta new

Όργιο κερδοσκοπίας, νοθείας και ελληνοποιήσεων στο γάλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εξαιτίας ενός διαχρονικού σκανδάλου που συντελείται στη χώρα με θύματα Έλληνες παραγωγούς, καταναλωτές και το «εθνικό» προϊόν, τη φέτα.

Οι φετινές τιμές παραγωγού έσπασαν κάθε αρνητικό ρεκόρ, τα επίπεδα των λιανικών τιμών στα σούπερ μάρκετ αποτυπώνουν την ψαλίδα κερδοσκοπίας, οι εισαγωγές αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος σημειώνουν εκρηκτική αύξηση άνω του 200% σε σχέση με πέρυσι, οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην έξοδο από τον κλάδο, οι καταναλωτές παραμένουν θεατές στο ίδιο έργο… παραπλάνησης και η ελληνική φέτα, το κορυφαίο ΠΟΠ προϊόν της χώρας, παρασκευάζεται πλέον και από γάλα Βουλγαρίας και Σκοπίων.

Γαλακτοβιομηχανίες γυρίζουν την πλάτη τους στους κτηνοτρόφους, προκαλώντας για άλλη μια χρονιά αύξηση εισαγωγών φθηνού γάλακτος κυρίως από χώρες των Βαλκανίων και μάλιστα πρόβειου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ οι εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος αγνώστου προελεύσεως έχουν χτυπήσει «κόκκινο», καθώς ενώ τα στοιχεία του 2016 είναι διαθέσιμα μόνο μέχρι τον Αύγουστο, ήδη η αύξηση σε σχέση με το σύνολο της περσινής χρονιάς στο πρόβειο εμφανίζεται να ξεπερνά το 200%, στο δε γίδινο γάλα φθάνει το 364%. Στα ύψη παραμένουν και οι τεράστιες εισαγωγές φρέσκου και συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος που βαφτίζεται στην πλειονότητά του ελληνικό.

Περισσότεροι από 43.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015 χωρίς να γνωρίζει κανείς πού κατευθύνθηκαν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά προϊόντα ξένης ετικέτας, ενώ οι συνολικές εισαγωγές διαφόρων ειδών αγελαδινού γάλακτος ξεπέρασαν τους 130.000 τόνους.

Τα κυκλώματα που βαφτίζουν ελληνικό το γάλα από τρίτες χώρες ουσιαστικά θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική ταυτότητα ενός… εθνικού προϊόντος, όπως είναι η φέτα, αλλά και το προνόμιο που διαθέτει η Ελλάδα να την παράγει κατ’ αποκλειστικότητα εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Η παρασκευή και εμπορία φέτας, η οποία αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μπορεί να γίνει υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το γάλα προέρχεται από αιγοπρόβατα εγχώριων φυλών που εκτρέφονται κατά τον παραδοσιακό τρόπο.

Προ ημερών μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε καλά πληροφορημένος παράγοντας του κλάδου, ελληνική γαλακτοβιομηχανία άφηνε να εννοηθεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις τιμές των Ελλήνων κτηνοτρόφων και στρέφονται στις εισαγωγές όχι μόνο αγελαδινού, αλλά και πρόβειου γάλακτος.

Οι τιμές

Το κόστος αγοράς του πρόβειου γάλακτος από τα Βαλκάνια είναι 70-75 λεπτά έναντι 95 λεπτών το λίτρο που είναι η τιμή του Ελληνα παραγωγού. Το εισαγόμενο πρόβειο γάλα έρχεται κυρίως από Βουλγαρία, ο κλάδος κτηνοτροφίας της οποίας τα τελευταία 2 περίπου χρόνια γνωρίζει και πάλι άνθηση με το ζωικό κεφάλαιο της χώρας να αυξάνεται.

Σύμφωνα μάλιστα με τους εκπροσώπους κτηνοτροφικών φορέων, το εισαγόμενο γάλα δεν είναι μόνο βουλγαρικής προέλευσης, αλλά και Σκοπίων. Ελλείψει ελέγχων καθώς πρόκειται για ενδοκοινοτικό εμπόριο, οι εισαγωγές γάλακτος δεν είναι απλώς αθρόες, αλλά και ανεξέλεγκτες. Βέβαια, στη Βουλγαρία δεν αρκούνται μόνο στην εξαγωγή πρόβειου γάλακτος, αλλά εμφανίζουν στις αγορές τυροκομικά προϊόντα κάνοντας χρήση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «φέτα».

Σε πρόσφατη διεθνή έκθεση τροφίμων στο Παρίσι, στο περίπτερο της γειτονικής χώρας εμφανίζονταν λευκά τυριά με την ονομασία «Φέτα Βουλγαρίας».

Το όργιο πάντως των ελληνοποιήσεων δεν σταματά εκεί καθώς ακόμη και φθηνό λευκό τυρί εισάγουμε από χώρες της Ευρώπης που «βαφτίζεται» ελληνική φέτα. Είναι χαρακτηριστικό -σύμφωνα με στοιχεία φορέων της κτηνοτροφίας- ότι από τους 30.000 τόνους φέτας που πωλείται από τους χώρους εστίασης, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι λευκό τυρί.

Τους τελευταίους δε μήνες έχουν αυξηθεί οι συμφωνίες Ελλήνων τυροκόμων με εταιρείες του εξωτερικού και κυρίως της Γερμανίας για εξαγωγές φέτας σε τιμές που μετά βίας ξεπερνούν τα 4 ευρώ το κιλό, όταν στο παρελθόν οι τιμές δεν έπεφταν κάτω από 5,8-5,9 ευρώ το κιλό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως εξηγούν κτηνοτρόφοι στο «Εθνος» ο μόνος τρόπος για να έχουν κέρδος σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι να έχουν νοθεύσει τη φέτα με φθηνό εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ