Τον δικό της Γολγοθά ανεβαίνει επί 18 χρόνια η Παρασκευή Κίτσου, μία μητέρα από τα Γιάννινα που προσπαθεί να πιστοποιήσει την αναπηρία του παιδιού της. Ένας Γολγοθάς που περνά μέσα από επιτροπές και ένα κράτος που θέλει να γίνει σύγχρονο και ευρωπαϊκό, αλλά εξακολουθεί να διαθέτει όλα εκείνα τα γρανάζια που το κρατούν στο παρελθόν.
Ο 18χρονος σήμερα Κωνσταντίνος είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου. Μόλις στον πέμπτο μήνα της ζωής του διαγνώσθηκε με βρεφική εγκεφαλική παράλυση τύπου δεξιάς σπαστικής ημιπληγίας, πάθηση μόνιμη, μη αναστρέψιμη και εφ’ όρου ζωής. Από την ηλικία των 6 μηνών ακολουθεί συστηματικά πρόγραμμα θεραπειών, οι οποίες εγκρίνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Υγείας
Η Παρασκευή Κίτσιου το 2008 απευθύνθηκε σε πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του νομού Ιωαννίνων για να λάβει πιστοποίηση αναπηρίας του παιδιού. Η πιστοποίηση ανέγραφε την πάθηση ως εγκεφαλική παράλυση τύπου ημιπληγίας σε ποσοστό αναπηρίας 80% και με ισχύ πέντε ετών.
Το 2013 η μητέρα απευθύνθηκε στο ΚΕΠΑ για πιστοποίηση της αναπηρίας και από κει ξεκίνησε μία απίστευτη περιπέτεια η οποία κρατά οκτώ ολόκληρα χρόνια. Οκτώ χρόνια όπου η γυναίκα θα πρέπει να φροντίζει το παιδί της και παράλληλα να παλεύει με την παράνοια της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Από το 2013 έχει λάβει διαφορετικές πιστοποιήσεις αναπηρίας από το ΚΕΠΑ με αναγραφή πάθησης εντελώς διαφορετική από αυτή που έχει το παιδί της.
«Το παιδί είναι ΑμεΑ, όμως το ελληνικό κράτος δεν το αναγνωρίζει ως ΑμεΑ. Η Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια προστατεύει και ενισχύει τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, μη τηρώντας τη νομοθεσία, καταστρέφουν το γιο μου εν ζωή» αναφέρει η μητέρα.
Σύμφωνα με την κυρία Κίτσου, όλες οι Αρχές στις οποίες απευθύνθηκε αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον, όμως δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα. «Δεν μπορώ να καταλάβω εάν οι υπάλληλοι φέρονταν με κακία σε βάρος του παιδιού μου από μόνοι τους ή αν δέχονταν εντολές. Είναι ένα παιδί που γεννήθηκε αδύναμο χωρίς να το έχει επιλέξει» προσθέτει.
Οι λανθασμένες πιστοποιήσεις του ΚΕΠΑ στερούν από τον 18χρονο Κωνσταντίνο βασικά δικαιώματα και πολύ πιθανό θα του στερήσουν και το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις.
«Επαναλαμβάνω ότι ο γιος μου στερείται το επίδομα της εγκεφαλικής παράλυσης, όπως το στερήθηκε και στο παρελθόν για πολλά χρόνια. Παρακολουθεί τη Γ’ Λυκείου και δε μπορεί να συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Λόγω της εκ γενετής δεξιάς σπαστικής ημιπληγίας είναι αδύνατον να εξεταστεί γραπτώς, εξαιτίας των λανθασμένων πιστοποιήσεων του ΚΕΠΑ» υπογραμμίζει η μητέρα.
Από το 2013 λοιπόν η ίδια και το παιδί της βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απίστευτη περιπέτεια για την οποία έχουν ενημερωθεί όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας και όλοοι οι αρμόδιοι.
Χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Τα ερωτήματα αναπάντητα και ένα παιδί με ειδικές ανάγκες να χάνει το δικαίωμα στη ζωή.