Ο Ν. Βαΐτσης στο Epiruspost.. Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες στα Β. Τζουμέρκα

vaitsis tzoumerka

Ο Νίκος Βαΐτσης έχει συμπληρώσει 13 χρόνια παρουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχει χαράξει την δική του διαδρομή.

Γεννημένος στα Πράμαντα ανήκει σε εκείνους που επέλεξαν να παραμείνουν στον τόπο τους. Με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχει η καθημερινότητά τους.

Υπηρέτησε το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων από τη θέση του αντιδημάρχου και έχει κατά κοινή ομολογία μία πετυχημένη παρουσία.

Ακούραστος, λένε οι άνθρωποι των χωριών, ένας από αυτούς που θα τρέξει πρώτος, σε όποια ανάγκη παραστεί.

Η απόφαση του Γιάννη Σεντελέ να μην είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στην περιοχή οδήγησε τον ίδιο στην μεγάλη απόφαση να διεκδικήσει το αξίωμα.

Στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση της Κυριακής ο Νίκος Βαΐτσης μιλά στο Epiruspost για τις προτεραιότητες του, για τις ανάγκες αλλά και για τις δυνατότητες των Βορείων Τζουμέρκων.

Σχολιάζει όμως και τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης σε έναν μικρό τόπο όπως αυτός των Βορείων Τζουμέρκων.

-Είστε αρκετά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιες πιστεύετε ότι είναι σήμερα οι μεγαλύτερες ανάγκες στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Πράγματι με την αυτοδιοίκηση ασχολούμαι 13 χρόνια και μάλιστα από θέση ευθύνης ως αντιδήμαρχος. Από 28 ετών ασχολούμαι με τα κοινά του τόπου μου. Οι ανάγκες είναι πάρα πολλές για έναν ορεινό δήμο, όπως ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Θα σταθώ, όμως, σε τρεις βασικές ανάγκες. Η πρώτη έχει να κάνει με την οδική πρόσβαση προς τα δύο αστικά κέντρα, τα Γιάννενα και την Άρτα, όπως και την οδική σύνδεση μεταξύ των χωριών, όπως για παράδειγμα Πράμαντα- Συρράκο – Καλαρρύτες – Ματσούκι – Βαθύπεδο. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ασφαλές οδικό δίκτυο στην περιοχή.

Η δεύτερη ανάγκη σχετίζεται με τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων. Η υποχρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία προς τον Δήμο είναι μεγάλο ζήτημα. Για να γίνει εύκολα αντιληπτός ο βαθμός υποχρηματοδότησης, αρκεί να σας πω ότι η ΣΑΤΑ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων είναι μόνο 167.000 ευρώ για 24 τοπικές κοινότητες, όταν η ΣΑΤΑ του Ματσουκίου το 2010 και πίσω ήτανε 170.000 ευρώ. Συγκρίνετε τα μεγέθη και βγάλτε συμπεράσματα.

Η τρίτη μεγάλη ανάγκη είναι η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου με έμψυχο δυναμικό. Το προσωπικό του Δήμου είναι λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν σωστά οι υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που η γραφειοκρατία συνεχώς αυξάνεται και οι απαιτήσεις του τόπου μας είναι πολλαπλάσιες. Τα παιδιά αυτά έχουν γίνει ένα με τα προβλήματα του δήμου μας και πολλές φορές παίρνουν δουλειά και εκτός γραφείου, στο σπίτι. Γι’ αυτό, με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά…

-Τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν στην περιοχή σας παίρνοντας ορισμένες φορές και προσωπικά χαρακτηριστικά. Χωράνε τόσο έντονες αντιπαραθέσεις σε έναν τόπο μικρό όπου όλοι γνωρίζουν όλους;

Είναι προφανές ότι οι τόνοι έχουν ανέβει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας. Όμως από μία και μόνο παράταξη, που αποφάσισε από την αρχή της ίδρυσής της να πορευτεί με λασπολογία, μίσος, ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες μου τις ομιλίες και συνεντεύξεις δεν αναφέρθηκα ούτε μια φορά σε κάποιον αντίπαλο μου ή σε άλλες παρατάξεις, τόσο εγώ όσο και μέλη της παράταξης μας. Εν αντιθέσει με τον πολιτικό μου αντίπαλο, που στην κεντρική παρουσίαση του συνδυασμού του η μισή του ομιλία είχε αναφορά σε εμένα, με ψέματα και ύβρεις. Εμείς δε βλέπουμε εχθρούς σε πρόσωπα, μόνος μας εχθρός είναι τα προβλήματα του τόπου μας, που τόσο αγαπάμε. Είναι βέβαιο ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας.

-Ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες, στην περίπτωση που είστε ο νέος δήμαρχος;

Προτεραιότητα για μένα και τα μέλη της δημοτικής αρχής θα είναι οι υποδομές για τον μόνιμο κάτοικο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τη διαμονή των ανθρώπων που ζουν στα χωριά μας, και να μπορέσουμε να πείσουμε τους απόδημους, που βρίσκονται μακριά από τα χωριά μας, ότι οι δικοί τους άνθρωποι, που έχουν μόνοι πίσω, είναι ασφαλείς και έχουν μια ποιότητα ζωής στον τόπο μας. Και να ξέρουν ότι όποια στιγμή θελήσουν, μπορούν και οι ίδιοι να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους και να ζήσουν με σωστές υποδομές και υπηρεσίες.

-Η παράταξη της οποίας ηγείστε έχει παρελθόν. Είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Είχα την τύχη όλα αυτά τα χρόνια να συνεργαστώ με τον δήμαρχο μας, τον Γιάννη Σεντελέ, έναν αυτοδιοίκητικο δάσκαλο. Έμαθα πολλά πράγματα, πήρα πολλά μαθήματα και τον ευχαριστώ! Μπορεί τα Τζουμέρκα από αύριο να έχουν τον μικρότερο ηλικιακά δήμαρχο στην Ήπειρο, αλλά η εμπειρία και οι γνώσεις που έχω αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν εχέγγυο για την επόμενη μέρα. Και φυσικά μαζί μου έχω μια έμπειρη ομάδα αυτοδιοικητικών, που σε συνδυασμό με τις ιδέες και τη φρεσκάδα των νέων προσώπων, μπορούμε να κάνουμε τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ένα πρότυπο ορεινού αυτοδιοικητικού οργανισμού και ταυτόχρονα ένα, τόπο βιώσιμο και αναπτυσσόμενο, που θα μπορεί να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και εξωστρέφεια.

-Η ύπαιθρος αιμορραγεί. Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν τα χωριά να προσελκύσουν νέους;

Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο και οι νέοι άνθρωποι αυτό πρέπει να το δουν ως ένα μεγάλο εφόδιο. Είναι προφανές ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Αυτό που θα κάνουμε την επόμενη μέρα, είναι να πιέσουμε και να πείσουμε το κράτος να δώσει φορολογικά κίνητρα, αλλά και ουσιαστικά κίνητρα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε να μπορέσουν οι νέοι να μείνουν στα χωριά τους ή ακόμη και κάποιοι να επιστρέψουν. Αυτά τα δύο πρέπει να καταφέρουμε να πετύχουμε. Πρέπει το κεντρικό κράτος να καταλάβει ότι η Ελλάδα μας είναι τα χωριά μας και τα νησιά μας, αυτές είναι οι ρίζες μας. Εγώ μένω μόνιμα με την οικογένειά μου στα Πράμαντα. Δεν το μετάνιωσα ούτε μία στιγμή και απολαμβάνω ότι τα παιδιά μου μεγαλώνουν σε ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ