Μείζονα ερωτήματα προκαλεί η ανακίνηση του θέματος του Ξενία Άρτας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 12 εκατομμύρια ευρώ και με σκοπό την ολοκλήρωσή του ως το τέλος του 2023 αν και κάτι τέτοιο θεωρητικά είναι δύσκιολο.
Ωστόσο είναι μία παρέμβαση δρομολογημένη μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.
Ξαφνικά και με αφορμή μία δημοσκόπηση τίθεται και πάλι θέμα χρήσης. Και θα έμενε το θέμα αυτό σε επίπεδο συζητήσεων –κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα- αν δεν υπήρχαν και πολιτικές παρεμβάσεις, όπως αυτή του ντόπιου υφυπουργού Γιώργου Στύλιου.
Ο Γιώργος Στύλιος, στέλεχος της κυβέρνησης, βλέποντας μπροστά του τις εκλογές, σπεύδει να υιοθετήσει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης και να παροτρύνει το Δήμο να αλλάξει το σχεδιασμό του.
Δεν απαντά βέβαια στο πιο σημαντικό: Τα 12 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ θα χαθούν και αν ναι που θα βρεθούν πόροι για να ξεκινήσει η υπόθεση από την αρχή;
Εντύπωση επίσης προκαλεί η σιωπή της Δημοτικής Αρχής για ένα έργο που έχει αποφασίσει και έχει δρομολογήσει η ίδια.
Όσο δεν το υπερασπίζεται τόσο επιτρέπει την αμφισβήτησή του.. Εκτός αν αυτό επιδίωκε βλέποντας αφενός τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και αφετέρου την κοινωνία να μην αγκαλιάζει τις αποφάσεις της.
Το Ξενία της Άρτας, σε περίοπτη θέση, έκλεισε το 1992. Μέχρι τότε στις εγκαταστάσεις του λειτουργούσαν μόλις 20 δωμάτια και μεγάλοι χώροι εκδηλώσεων.
Η πρόταση του Δήμου Αρταίων για επαναλειτουργία ξενοδοχείου στην περιοχή είχε απορριφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση.
Ο Δήμος επανήλθε με νέα που αφορά στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ως ένα πρότυπο- καινοτόμο κέντρο πολιτισμού με χρήση δημοτικής βιβλιοθήκης, καλλιτεχνικών εργαστηρίων και τεχνολογίας, δημοτικού ωδείου και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και καφετέρια- εστιατόριο όπως λειτουργούσε και στο παλιό ξενοδοχείο.
Ο χώρος σήμερα είναι εγκαταλειμμένος και το Ξενία μοιάζει με ερείπιο.. Πάνω στα ερείπια και φόντο τις ερχόμενες εκλογές διεξάγεται η αντιπαράθεση με άγνωστο αποτέλεσμα.