Ο Τ. Αλμπάνης στο Epiruspost.. «Καθήκον των ακαδημαϊκών να προσφέρουν στα δημόσια πράγματα»

almpanis triantafillos

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης έχει διαγράψει μία μεγάλη πορεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μπορεί να έγινε γνωστός όταν ανέλαβε την Πρυτανεία όμως στο ενεργητικό του έχει ένα σπουδαίο ερευνητικό έργο, αναγνωρισμένο διεθνώς.

Μετράει μία θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς στο παρελθόν είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων κι αυτή την φορά διεκδικεί θέση στο κοινοβούλιο.

Υποψήφιος βουλευτής στο Νομό με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Epiruspost παρουσιάζει τους σημαντικότερους σταθμούς της πανεπιστημιακής του πορείας αλλά και τις δύσκολες στιγμές στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μιλάει για την εμπειρία του από τις περιοδείες στο Νομό και τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι κάτοικοι ενώ απευθύνει ένα ξεχωριστό μήνυμα στους νέους τονίζοντας ότι είναι αυτοί που καθορίζουν το μέλλον.

Η συνέντευξη

-Σας γνωρίσαμε ως πανεπιστημιακό, ως πρύτανη.. Θα θέλαμε να μας πείτε εν συντομία την επιστημονική σας πορεία.

Οι βασικές μου σπουδές είναι στη Χημεία. Έχω αποφοιτήσει από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1979, ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο International Centerfor Advanced Mediterranean Agronomic Studies του Αγρονομικού Ινστιτούτου της Σαραγόσας σε θέματα εκμετάλλευσης ενέργειας από γεωργικά απόβλητα το 1983 και Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1987, με θέμα τη συμπεριφορά και τις επιπτώσεις των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον. Μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στο Πανεπιστήμιο του Kuopio της Φιλανδίας. Από το 1988 είμαι μέλος του Εργαστηρίου «Βιομηχανικής Χημείας» του ΠΙ και ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας «Ελέγχου Ρύπανσης και Τεχνολογιών Προστασίας Περιβάλλοντος», με εξειδίκευση στην εφαρμογή καινοτόμων υλικών, καταλυτικών και προσροφητικών συστημάτων για περιβαλλοντικές εφαρμογές, και την ανάπτυξη-εφαρμογή μεθοδολογιών ελέγχου ρύπανσης και εκτίμησης των επιπτώσεων σε περιβαλλοντικά υποστρώματα και τρόφιμα. έχω υπάρξει ιδρυτικό μέλος ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιρειών και μέλος διεθνών επιτροπών που αφορούν στο περιβάλλον… Έχω διατελέσει Πρύτανης του Πανεπιστημίου δύο φορές και παράλληλα είμαι διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών « Περιβάλλον και Αγροδιατροφή».EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • almpanis

-Ποιες θα αξιολογούσατε ως τις  κορυφαίες στιγμές και ποιες τις πιο σημαντικές δυσκολίες της θητείας σας;

Από την ανάληψη της διοίκησης του Πανεπιστημίου είχαμε διακηρύξει την πρόθεσή μας να επαναφέρουμε και να ενισχύσουμε την ακαδημαϊκότητα στη λειτουργία του Ιδρύματος, με έμφαση στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Δυστυχώς, για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, με την ψήφιση του νόμου 4957/21-7-2022, η δημοκρατική λειτουργία συρρικνώνεται και το μοντέλο διοίκησης γίνεται υπερβολικά συγκεντρωτικό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Αν μπορούμε να ονομάσουμε «κορυφαίες στιγμές» της προηγούμενης Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα ανέφερα, τις ομόφωνες ή με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσεις της Συγκλήτου όπου διατυπώσαμε σειρά προτάσεων για αλλαγές στο σχέδιο Νόμου, πριν από την ψήφισή του. Ισχνό μέρος των προτάσεων αυτών έγινε τελικά αποδεκτό. Σημαντικές ήταν και οι πρωτοβουλίες μας για την γρήγορη και αποτελεσματική ενσωμάτωση στα νέα Τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 των φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού του πρώην ΤΕΙ- Ηπείρου και η εκπόνηση σε αυτά νέων προγραμμάτων σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου με απόλυτη προτεραιότητα την ομαλή φοίτηση των φοιτητών και φοιτητριών καθόλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η υιοθέτηση υποτροφιών για μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ και η ολοκλήρωση των υποδομών με το ξεκίνημα της λειτουργίας των έξι (6) θεματικών Ινστιτούτων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου που ιδρύθηκε το 2018. Θα είχε, ίσως, σημασία να αναφερθεί η πρωτοβουλία μας σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου και το αυτοδιοίκητο προτάσσοντας τη δημοκρατική αρχή της σημασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο εγχώριο και διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι είναι αποτέλεσμα της καθημερινής εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας και των επιδόσεων των μελών ΔΕΠ, των ερευνητών και των μεταπτυχιακών φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου. Με βάση τα βιβλιομετρικά στοιχεία τοποθετείται στο 5% των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου, σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς αξιολογήσεις. Είναι ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία και τον κόσμο, με σαφή Ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην έρευνα δίνοντας έμφαση στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση με όσες δυνατότητες διαθέτει. Το «άνοιγμα» του σε συστηματικές δράσεις διεθνοποίησης τα τελευταία χρόνια επισφραγίζει τη δυναμική του και διευρύνει τους ορίζοντες συνεργιών.

-Είστε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων. Πως λάβατε αυτή την απόφαση;

Η απόφασή μου τελικά να ασχοληθώ με την πολιτική δεν είναι πρόσφατη. Να θυμίσω ότι έχω υπάρξει δημοτικός σύμβουλος δίπλα στον Φίλιππα Φίλιο. Στη δική μου οπτική, η έρευνα και η πολιτική έχουν το κοινό χαρακτηριστικό της προσφοράς στο δημόσιο καλό. Δεν θεωρώ ότι αφήνω σε δεύτερο ρόλο τις ερευνητικές δραστηριότητες μου, καθώς η πιθανή εκλογή μου ως βουλευτή θα μου δώσει την ευκαιρία να προσφέρω ενεργά στη βελτίωση του δημόσιου σε θέματα παιδείας και περιβάλλοντος και αγροδιατροφής. Ήδη, η παρουσία μου στο think-tank του Αλέξη Τσίπρα έχει αποτελέσει μια σημαντική εμπειρία ενός πλαισίου συζητήσεων το οποίο έχει επιτρέψει στο όραμα και τις προτάσεις ανάπτυξης συγκεκριμένων πολιτικών να συναντήσουν ουσιαστικά τη σύγχρονη έρευνα τόσο όσον αφορά στα ερευνητικά ερωτήματα όσο και τα αποτελέσματα ταυτόχρονα με τις σχετικές προκλήσεις και τους περιορισμούς.

Επιπλέον, θεωρώ ότι είναι καθήκον των ακαδημαϊκών δασκάλων να συνεισφέρουν στα δημόσια πράγματα στο πλαίσιο λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Τέλος, απέναντι στις τρέχουσες πολιτικές των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και των οικονομικών ολιγαρχιών, μια κατάσταση που στην Ευρώπη περιγράφεται ως “κρίση του καθεστώτος”, κάθε δημοκρατικός πολίτης έχει χρέος να αντισταθεί και να συνδράμει την κοινωνία υπερασπιζόμενος με επιμονή τα δημόσια αγαθά και τους θεσμούς. Υπό αυτή την οπτική, συμμετέχω στα πολιτικά πράγματα ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • almpanis tsipras

-Έχετε κάνει ήδη αρκετές περιοδείες, επισκέψεις και συναντήσεις. Ποια αξιολογείτε ως σημαντικότερα προβλήματα για την περιοχή και ποιες είναι οι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους;

Σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι η ΝΔ συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ηπείρου, την απάντηση τη δίνει η πραγματικότητα. Οι Ηπειρώτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι δράσεις της Ν.Δ. μέχρι σήμερα, οδήγησαν την Ήπειρο και τον Νομό Ιωαννίνων στην πληθυσμιακή συρρίκνωση, στην εγκατάλειψη και την παραγωγική αποδιοργάνωση της Υπαίθρου. Δυστυχώς, χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες, από την κατασπατάληση των Ευρωπαϊκών πόρων, που διασκορπίστηκαν με πελατειακά κριτήρια, χωρίς να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και σύγχρονες βιώσιμες αγροτοκτηνοτροφικες επιχειρήσεις. Οι Ηπειρώτες, αν αποδεχτούμε μοιρολατρικά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι, «Το Τρένο για την Ήπειρο αποτελεί σενάριο επιστημονικής Φαντασίας»,  τότε  δεχόμαστε ότι στην Ήπειρο δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους μας. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. για την Ήπειρο και το Νομό Ιωαννίνων θα σημάνει: (α) επανεκκίνηση του προγραμματισμού και υλοποίηση όλων των μεγάλων υποδομών που καθυστερούν, (β) ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής με μέτρα ώστε η ενέργεια να γίνει πιο φθηνή και με την επιδότηση των ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων και (γ) σχεδιασμό της ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων μέσα από καινοτόμες ιδέες που παράγονται από το ερευνητικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο συνεργειών με ερευνητές της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ενισχυθεί ώστε, συστηματικά, να συνεχίσει τη διοργάνωση νέων διασυνοριακών συνεργασιών σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη αναδεικνύοντας το καθοριστικό του ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα η υψηλή δυναμική των διεθνών του συνεργειών θα ενισχυθεί με τη σύμπραξη με διεθνείς εταιρείες πληροφορικής και ψηφιακών τεχνολογιών και όχι μόνο. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό πόλο εκπαίδευσης, έρευνας, ανάπτυξης και πολιτισμού στη Ν.Α. Ευρώπη. Θα ενισχυθεί η θέση του στην περιοχή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη «συνάντηση» και την ανάπτυξη των πολιτισμών στα Βαλκάνια επεκτείνοντας τις συνέργειες μεταξύ χωρών των Βαλκανίων και της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

-Οι νέοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία αλλά και με απαξίωση την πολιτική. Τι θα τους λέγατε;

Το μήνυμα είναι ότι ο κόσμος προχωρά όταν οι νέες και οι νέοι παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και καθορίζουν το μέλλον τους. Επιμένουν να αγωνίζονται για τη δική τους γενιά αλλά και για όλη την κοινωνία μένοντας όρθιοι στις ματαιώσεις και στην αδικία, διεκδικώντας μια ζωή που δεν βασίζεται στα επιδόματα, μια χώρα που η ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Σε αυτές τις εκλογές που το επίδικο είναι η πολιτική αλλαγή, η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους στην υπηρεσία της κοινωνίας, η κοινωνία μας έχει ανάγκη από τις νέες και τους νέους να είναι παρούσες και παρόντες, για να δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να προσφέρει στους πολίτες της αυτό που αξίζουν και δικαιούνται. Δίνοντας αυτή την ευκαιρία στη χώρα, με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν σε όλη τη νέα γενιά την ευκαιρία να ζήσει σε μια χώρα που υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της, που η ανάπτυξη είναι συμπεριληπτική και το όραμα συναντά τη διοίκηση και τις πρακτικές της. Είμαι σίγουρος ότι η νεολαία θα αποτυπώσει την πολιτική της ωριμότητα στην δυναμική παρουσία της σε αυτές τις εκλογές με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ‘οριοθετώντας’ οριστικά το ‘παλιό’ και δημιουργώντας ελπίδα για όλους μας. Την 21η Μάη, η νεολαία μας θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην αποφασιστικότητα των Ελλήνων για πολιτική αλλαγή!

-Θεσσαλονίκη ή Ιωάννινα, Ηρακλής ή ΠΑΣ;

Ήρθα στα Γιάννενα για πρώτη φορά πριν από 40 περίπου χρόνια με την προοπτική να μείνω 4 ή 5 χρόνια σε ηλικία 26 χρονών. Ήδη κλείνω εδώ 40 χρόνια. Εδώ έκανα την οικογένεια μου, εδώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα παιδιά μου, εδώ απέκτησα νέους φίλους και έκτισα όλη την ακαδημαϊκή μου καριέρα. Νιώθω τυχερός και είμαι ευτυχής για την επιλογή ζωής που έκανα. Έτσι εκ πεποιθήσεως δηλώνω νέο-γιαννιώτης. Όσον αφορά το «Γηραιό» είναι επιλογή των παιδικών χρονών που δύσκολα αλλάζει. Ωστόσο, αυτό που συνδέει την ‘αγάπη’ των παιδικών χρόνων με τον ΠΑΣ είναι ο αγώνας για μια θέση ανάμεσα στους ‘άλλους’. Πρόκειται για τον αγώνα να διεκδικήσει κανείς τη ‘δική του’ θέση, παλεύοντας με την αδικία και την όποια δυναμική δημιουργεί ο χώρος των δυνατών ομάδων της πρώτης εθνικής. Με κάποιο τρόπο, το να παλεύει κανείς ενάντια στην αδικία είναι μια στάση ζωής και διαπερνά και τον τρόπο που στέκεσαι δίπλα ή μοιράζεσαι τον καημό μιας μικρής ομάδας που αντέχει διαχρονικά. Και για να δηλώσω ότι είμαι ενήμερος για την πορεία του ΠΑΣ, να πω ότι είμαι χαρούμενος που πήγαμε καλά στους τελευταίους κρίσιμους αγώνες στο φετινό πρωτάθλημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ