Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού η ημερίδα με θέμα «Ο Θεσμός της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση», με σκοπό την παρουσίαση των επιτευγμάτων της στρατηγικής αυτής, την αναγνώριση της συνεισφοράς όλων των συντελεστών της, καθώς και τη θεσμοθέτηση και την ανάπτυξη κουλτούρας Αριστείας, στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
Με τη δράση «Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία» στηρίζει το Υπουργείο Παιδείας την προσπάθεια της ελληνικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την καταγραφή και ανάδειξη των επιτευγμάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που έχουν διακριθεί σε Εθνικό ή Διεθνές επίπεδο.
Στην ημερίδα συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες ακαδημαϊκοί και ερευνητές, εκπροσωπώντας 130 ερευνητικές δραστηριότητες με εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, και Δράσεις Αριστείας από τις θεματικές περιοχές των Βιοεπιστημών, των Φυσικών, Ανθρωπιστικών, και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης από τα πεδία των Μαθηματικών και Επιστημών Πληροφορίας, Μηχανικού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Στην έναρξη της Ημερίδας μίλησε, ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κ. Αθανάσιος Κυριαζής, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η αλλαγή στην κατάσταση της χώρας, η οικονομική ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, θα έρθουν μέσα από την Παιδεία, μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα και την έρευνα που γίνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε επιστημονικά αντικείμενα όπως αυτά για τα οποία βραβεύεστε σήμερα.
Τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν είναι όπως θέλουν πολλοί να τα παρουσιάζουν. Υπάρχουν θύλακες Αριστείας στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, υπάρχουν κέντρα τα οποία τα αναδεικνύουν και τα κατατάσσουν μεταξύ των καλών πανεπιστημίων. Ελπίδα γι΄ αυτό αποτελούν και τα αποτελέσματα που είδαμε στα τελευταία Συμβούλια τα οποία εξελέγησαν και συγκροτήθηκαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Μεγάλα ονόματα καθηγητών από ολόκληρο τον κόσμο ήρθαν για να συμμετάσχουν στα Συμβούλια των Ελληνικών Α. Ε. Ι. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, λέει πολλά για το πώς βλέπουν οι ξένοι την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, πώς βλέπουν αυτά τα Κέντρα Αριστείας που υπάρχουν. Στο χέρι μας πιστεύω είναι να τα αναπτύξουμε και να τα ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά και να τα πάμε εκεί που πραγματικά όλοι θέλουμε».
Την ανάγκη θεσμοθέτησης της Αριστείας και στην αναγνώριση των Νησίδων Αριστείας που υπάρχουν στα ελληνικά Ακαδημαϊκά ιδρύματα και τόνισε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Στ. Κριμιζής.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Β. Μάγκλαρης παρουσίασε την κατάσταση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα σήμερα και μίλησε για τις μελλοντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης.
Παρουσιάστηκε επίσης ο απολογισμός του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» από τον κ. Ρ. Σπανδωνίδη, εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής του διαγωνισμού.
Στο κλείσιμο της ημερίδας μίλησαν οι κ.κ. Παναγιωτάκης, Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων και Καπετανάκης, Εκπρόσωπος της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη θεσμικής καθιέρωσης της ανάδειξης και αξιοποίησης των επιτευγμάτων των Ελλήνων επιστημόνων.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», κ. Π. Σπυράκης.