Έντονες είναι οι διεργασίες στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν όψει των εκλογών του Μαΐου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί αρκετός ακόμη χρόνος για να ξεκαθαρίσει το προεκλογικό τοπίο. Η εικόνα είναι εξαιρετικά ρευστή, με πολλούς να θέλουν να ηγηθούν ψηφοδελτίων, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν όλοι να κόψουν το νήμα. Μπορεί η απλή αναλογική να προκάλεσε ένα κύμα φιλοδοξιών, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το διατηρήσει μέχρι τέλους. Κι αυτό γιατί οι εκλογές δεν παύουν να έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, ο ρόλος των κομμάτων να παραμένει ισχυρός και η συγκρότηση ψηφοδελτίων να απαιτεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμών υποψηφίων και μεγαλύτερη, απ’ ότι στο παρελθόν γυναικεία παρουσία.
Η απλή αναλογική θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην πράξη και ήδη προκαλεί έντονους προβληματισμούς όχι μόνο σε κείνους που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των δημάρχων, αλλά και σε όσους θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.
Άλλωστε η εκλογή δημάρχου από μία παράταξη δεν μεταφράζεται πλέον σε μπόνους εδρών. Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι αυτό που καθορίζει την κατανομή του συνόλου των εδρών κάθε δημοτικού συμβουλίου.
Έτσι η παράταξη που θα αναδείξει τον Δήμαρχο, αν είναι δεύτερη σε ποσοστό την πρώτη Κυριακή, θα έχει λιγότερους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους από την πρώτη.
Θα έχει δήμαρχο δηλαδή, αλλά δεν θα έχει και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Ιωαννιτών. Αν το 2014 ίσχυε η απλή αναλογική η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή και ορισμένοι σύμβουλοι που θεωρούνται «πρώτα ονόματα» στην παράταξη Μπέγκα δεν θα είχαν εκλεγεί.
Αποτελέσματα 2014
Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, με βάση το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής πήρε ένα μεγάλο μπόνους εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας έτσι ευρεία και άνετη πλειοψηφία.
Αν ίσχυε η απλή αναλογική η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Με βάση το νέο νόμο για να βγει το εκλογικό μέτρο προστίθεται ο αριθμός των ψήφων όλων των συνδυασμών και διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το πηλίκο της διαίρεσης αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.
Στην περίπτωση των Ιωαννίνων λοιπόν τα 47.102 ψηφοδέλτια διαιρούνται με το 45, όσες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Το εκλογικό μέτρο είναι 1047.
Στη συνέχεια ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Έτσι η παράταξη του Θωμά Μπέγκα θα διέθετε μόλις 14 δημοτικούς συμβούλους αντί των 27 που έχει σήμερα, ενώ η παράταξη του Νίκου Γκόντα καθώς είχε αναδειχθεί πρώτη, την πρώτη Κυριακή θα είχε 15 συμβούλους αντί των έντεκα που έχει σήμερα.
Ευνοημένες θα ήταν και οι υπόλοιπες παρατάξεις καθώς θα είχαν καταλάβει σημαντικά περισσότερες έδρες από αυτές που διαθέτουν στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο Δήμο Άρτας
Διαφορετική θα ήταν η εικόνα και στον Δήμο Αρταίων, όπου όμως η παράταξη του σημερινού δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη ήταν πρώτη στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Στην Άρτα τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 26.855. Οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 33 και το εκλογικό μέτρο ισούται με 814.
Η παράταξη του Χρήστου Τσιρογιάννη η οποία την πρώτη Κυριακή είχε συγκεντρώσει το 32,5% θα είχε στο Δημοτικό Συμβούλιο μόλις δέκα δημοτικούς συμβούλους αντί των 20 που διαθέτει τώρα.
Η δεύτερη του Παύλου Στασινού με το 23,2% θα είχε επτά συμβούλους όσους και η τρίτη.
Στο Δήμο Ηγουμενίτσας
Στον Δήμο Ηγουμενίτσας τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 15.437. Η παράταξη του σημερινού δημάρχου Γιάννη Λώλου είχε συγκεντρώσει το 38,1% την πρώτη Κυριακή και με βάση αυτό το ποσοστό και την νίκη στο δεύτερο γύρο πήρε 16 έδρες από το σύνολο των 27 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην περίπτωση που ίσχυε η απλή αναλογική θα είχε πάρει μόλις δέκα έδρες και βέβαια για να καταφέρει να διοικήσει θα έπρεπε να έχει την συνεργασία παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς στο σύνολό τους θα μοιράζονταν τις υπόλοιπες έδρες και θα διέθεταν τις 17 του συμβουλίου.
Στο Δήμο Πρέβεζας
Ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης με τη νίκη του την δεύτερη Κυριακή πήρε τις 20 από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου έχοντας άνετη και πλήρη αυτοδυναμία.
Αν όμως ίσχυε η απλή αναλογική και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Ο Χρήστος Μπαίλης και η παράταξή του αντί των 20 εδρών θα είχαν μόνο τις 12 ενώ οι υπόλοιπες θα είχαν κατανεμηθεί στις υπόλοιπες παρατάξεις που μετείχαν στις εκλογές. Έτσι ο δήμαρχος παρά το υψηλό ποσοστό της πρώτης Κυριακής (37%) δύσκολα θα μπορούσε να διοικήσει το δήμο αν δεν έβρισκε συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Εν κατακλείδι, πολλοί από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους των Δημοτικών Αρχών θα είχαν μείνει εκτός εδράνων, στην περίπτωση της απλής αναλογικής.. Κι αυτή είναι μία ακόμη παράμετρος που κάνει αρκετούς να προβληματίζονται για τις προθέσεις και τις αποφάσεις τους.