Με νέο και εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα έρθουν φέτος «αντιμέτωποι» οι μαθητές, που φοιτούν στη Γ΄ λυκείου, ενώ οι νέοι φοιτητές θα πρέπει να επιταχύνουν τις σπουδές τους καθώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο φαινόμενο των λεγόμενων “αιώνιων φοιτητών” , και άμεσα τα πανεπιστήμια τα έχουν το δικό τους Σώμα Ασφάλειας, το οποίο θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.Σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη ανακοίνωσαν πλήθος αλλαγών, που αφορούν κυρίως στη Γ΄λυκείου, στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στη φύλαξη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρύμάτων οι οποίες περιέχονται σε νομοσχέδιο το οποίο ήδη τέθηκε σε διαβούλευση και σύντομα θα κατατεθεί πρός ψήφιση στη Βουλή
Απο τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτουν και τα εξής εντυπωσιακά δεδομένα
-Tο 30% των νέων δεν αποφοιτά ποτέ απο τα πανεπιστήμια !
-Μόλις το 43% των υποψηφίων εισάγεται στο τμήμα,που επιθυμεί .
-Σε ορισμένα τμήματα οι “αιώνιοι φοιτητές” είναι περισσότεροι απο τους ενεργούς !
Τι ισχύει φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Οσον αφορά στο σημαντικότερο “κομμάτι” των νέων ρυθμίσεων δηλαδή την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν τα εξής
-Φέτος τα πανεπιστήμια θα ορίσουν ένα ποσοστό βάσης εισαγωγής για τα τμηματά τους και αυτό θα το κοινοποιήσουν πρός τους ενδιαφερόμενους πρίν ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις .Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα θα αφορά όχι σε απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά θα ορίζεται απο το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.
-Oι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα παραμείνουν μόνο για φέτος οι ίδιοι (όπως ορίστηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς απο το υπουργείο Παιδείας).
-Ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο για φέτος δεν είναι γνωστό εάν θα είναι ο ίδιος καθώς η υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στον ακαδημαικό χάρτη μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει οτι κάποια τμήματα φέτος μπορεί και να “εξαφανιστούν” απο το μηχανογραφικό . “Ο ακαδημαικός χάρτης είναι υπο εξέταση και θα εξετασθεί ποιά τμήματα υπηρετούν τα ακαδημαικά κριτήρια”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.
-Οι υποψήφιοι φέτος θα καταθέσουν μηχανογραφικό όπως και τα προηγούμενα χρόνια,δηλαδή μια φορά μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών που κατέκτησαν στις πανελλαδικές.
Φέτος οι απόφοιτοι των λυκείων θα μπορούν να συμπληρώσουν ενα επιπλέον μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο τους μόνο και όχι τους βαθμούς των πανελλαδικών.
Τι θα ισχύει από του χρόνου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει:
Nα δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα,για παράδειγμα ενα τμήμα μαθηματικών να ορίζει το συντελστή βαρύτητας στο μάθημα των μαθηματικών όπως θα εξετασθεί στις Πανελλαδικές.
Επίσης οι υποψήφιοι θα καταθέτουν δύο μηχανογραφικά δελτία .Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό 10-15 τμήματα και σίγουρα αυτά που αποτελούν προετραιότητα γι΄αυτούς). Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.