«Οι Ηπειρώτες παραγωγοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρήσεις μεταποίησης, τυροκομεία συσκευαστήρια, ιχθυοτροφεία κλπ.), στερούνται τη δυνατότητα να παράγουν την ενέργειά τους, να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να ελαχιστοποιήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα». Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό.
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρεται στον τομέα του ενεργειακού συμψηφισμού, τονίζοντας ότι για την ένταξη σε σχετικά προγράμματα και τη λήψη των επιδοτήσεων απαιτείται η διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.
Ωστόσο λόγω τεχνικών αδυναμιών του δικτύου αυτό δεν είναι εφικτό. Η αδυναμία σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, είπε ο κύριος Στύλιος, ισοδυναμεί με απώλεια κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον, ελλοχεύει κινδύνους ως προς το ύψος των μελλοντικών ποσών που θα αποδοθούν στη χώρα μας και πλήττει την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών. Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα αποτελέσει σημαντική ελάφρυνση δεδομένου ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα κατά την παραγωγή.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόνισε ο κ. Στύλιος, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028» ενώ «έως το 2030 θα ενισχυθεί περεταίρω το ποσοστό παραγωγής «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας από το 20% σήμερα στο 35%».
Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος ερωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου οι παραγωγοί της Ηπείρου να ευεργετηθούν άμεσα από τα οφέλη του ενεργειακού συμψηφισμού;
- Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση των Υποσταθμών Αράχθου, Λούρου καθώς και των γραμμών μέσης τάσης; Εάν ναι πως θα καλυφθεί το κόστος;