Τελικά στις πόλεις και τα περιστέρια αποτελούν πρόβλημα! Μάλιστα σοβαρό καθώς το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο που υπογράφει η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη καλεί τους Δήμους να μεριμνήσουν για άμεση λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους!!
Οι «φτερωτοί αρουραίοι» – όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν οι Λονδρέζοι τα περιστέρια – κατατάσσονται στα «αστικά παράσιτα», μαζί με τα ποντίκια και τις κατσαρίδες.
Τα περιστέρια είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδουν μία σειρά από μολύνσεις από μικρόβια και ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα όπως, εγκεφαλίτιδες και πνευμονίτιδες, ψιττάκωση και ορισμένες μυκητώδεις μολύνσεις (π.χ. κρυπτοκοκκίαση, ιστοπλάσμωση, σαλμονέλλα).
Με αφορμή καταγγελίες που έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια για υγειονομικά προβλήματα λόγω του αυξημένου πληθυσμού περιστεριών σε αστικές περιοχές, το υπουργείο Υγείας – με εγκύκλιό του – καλεί τους δήμους να λάβουν μέτρα.
Όπως σημειώνεται, σε σημεία των πόλεων όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (πάρκα, πλατείες, κτήρια) παρατηρείται το φαινόμενο της εγκατάστασης μεγάλων πληθυσμών ελεύθερων περιστεριών, που δημιουργεί ανθυγιεινές εστίες, κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, αλλά και σημαντικά προβλήματα καθαριότητας και φθοράς κτηρίων και μνημείων.
Για την εξάλειψη των προβλημάτων αυτών οι αρμόδιοι για το χώρο φορείς (Δήμοι, διαχειριστές του χώρου) οφείλουν πλέον:
-Να καθαρίζουν τους ρυπασμένους χώρους με τη συχνότητα που απαιτείται ώστε οι χώροι να είναι απαλλαγμένοι από ακαθαρσίες και περιττώματα
-Να καθαρίζουν τους ελεύθερους χώρους και να συλλέγουν τα αστικά απόβλητα με συχνότητα και μέσα κατάλληλα (π.χ. κλειστοί κάδοι) ώστε να περιορίζεται η διαθέσιμη τροφή για τα περιστέρια
-Να ενημερώνουν τους πολίτες μέσω κάθε πρόσφορου μέσου ώστε να μην ταΐζουν τα περιστέρια
-Να χαρτογραφήσουν τις περιοχές που εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα και να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των περιστεριών εφόσον απαιτείται.