Οι δύο λόγοι που οδήγησαν στην απένταξη του Πάρκου Υψηλής Έρευνας

parko apentaksi

Δύο ουσιαστικοί και σημαντικοί λόγοι, οι οποίοι είχαν επισημανθεί πολλούς μήνες πριν στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι αυτοί που οδήγησαν στην απένταξη του Πάρκου Υψηλής Έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης και στέρησαν από την περιοχή 50 εκατομμύρια.

Το Epiruspost μίλησε με κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, υπηρεσιακά και πολιτικά, αναζητώντας τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία βέβαια για τους γνωρίζοντες τους κανονισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν αναμενόμενη.

Στις συζητήσεις αυτές αποσαφηνίστηκε ότι η απένταξη του Πάρκου Υψηλής Έρευνας δεν αποτελεί πολιτική απόφαση και η υπογραφή του Υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη έχει τυπικά χαρακτηριστικά. Η απόφαση ελήφθη από τους τεχνοκράτες και αφού είχε δοθεί μεγάλη πίστωση χρόνου στην Περιφέρεια Ηπείρου να κλείσει τις εκκρεμότητες του έργου.

Οι λόγοι που συνετέλεσαν είναι δύο:

-Αδυναμία να εξασφαλιστεί η ιδιωτική συμμετοχή, δηλαδή ο δανεισμός των 25 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ελληνικές συστημικές τράπεζες.

-Απουσία συμβολαίων με εταιρείες που θα χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις καθώς πέρα από την κατασκευή ενός τέτοιου Πάρκου κρίσιμος, ίσως και περισσότερο, είναι ο παράγοντας της βιωσιμότητας.

«Οι τεχνοκράτες ήταν αυτοί που έκριναν πως το έργο δεν είναι ώριμο. Εντάχθηκε βέβαια στο Ταμείο όπως συνέβη και με άλλα έργα στη χώρα αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν διασφαλίζεται η κατασκευή του μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια. Πέρα απ’ αυτά υπήρχε κίνδυνος να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα έργα που είναι ενταγμένα στο ίδιο μέτρο και με την ίδια πρόσκληση και να δημιουργηθεί πολύ σοβαρό ζήτημα» υπογράμμισαν πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Epiruspost.

Από τον περασμένο Ιούλιο στην Περιφέρεια Ηπείρου είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι για το έργο και είχε ζητηθεί επίσπευση των διαδικασιών για την εξασφάλιση της ιδιωτικής συμμετοχής.

Αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα η απένταξη να είναι μονόδρομος. Κι αυτή δεν μπορούσε να αλλάξει ούτε με την βούληση, ούτε με την δέσμευση του Πρωθυπουργού για την κατασκευή του έργου.

Το Πάρκο Υψηλής Έρευνας έχει  επιστρέψει στο σημείο μηδέν κι αφού χάθηκαν τα χρήματα, το ουσιαστικότερο όμως χάθηκε ο χρόνος. Και μάλιστα πολύς χρόνος..

Η Περιφέρεια Ηπείρου οφείλει πλέον να εξετάσει το εγχείρημα από μηδενική βάση, να επανεκτιμήσει την αναγκαιότητα και αν αυτή υφίσταται ακόμη να προχωρήσει σε έναν σοβαρό και ορθόδοξο σχεδιασμό όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας.

Βάσω Σκουλίκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ