Οι πράκτορες, οι τεχνικές λύσεις και το μπλοκάρισμα στην ΑΟΖ με την Αλβανία

Σε αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο και στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας απέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Νίκος Κοτζιάς το «πάγωμα» της διαδικασίας για νέα οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά αναζητά τεχνικές διευθετήσεις ώστε να ξεμπλοκάρει η όλη υπόθεση. Την ίδια ώρα στη γείτονα χώρα έχει ξεσπάσει μείζον θέμα με ορισμένα μέλη της ειδικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί καθώς δέχονται τα πυρά της αντιπολίτευσης ότι αποτελούν πράκτορες ξένων υπηρεσιών.

Τα βέλη συγκεντρώνει ο Αρθρούρ Μεγκλάρι, ο οποίος χαρακτηρίζεται κατάσκοπος από τον πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στον οποίο ανατέθηκε ο ρόλος να χαρίσει στην Ελλάδα την θαλάσσια ζώνη.

Η αντιπαράθεση τις τελευταίες ώρες παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις οι οποίες είναι άγνωστο σε πιο βαθμό θα επηρεάσουν τις διμερείς συνομιλίες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αντικείμενο της διαμάχης είναι ο τύπος εξουσιοδότησης που θα δοθεί στην αλβανική διπλωματία για να διαπραγματευτεί με την Αθήνα. Εκτίμησε πως τελικά η εξουσιοδότηση που θα δώσει ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα θα βασίζεται στη γραμμή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο το 2010 ακύρωσε το προσύμφωνο που είχε επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και Τιράνων για τις θαλάσσιες ζώνες.

Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε πως η Ελλάδα προσπαθεί να υπερβεί το μπλοκάρισμα με όχημα πιθανές τεχνικές βελτιώσεις στο προσύμφωνο του 2009. Τόνισε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη γραμμή του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ούτε όμως θέλει να μείνει αδρανής και να χάσει την όποια ευκαιρία για κήρυξη ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς επέκρινε έντονα τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς τους, κατηγορώντας τες πως δεν έφεραν εγκαίρως τη συμφωνία προς επικύρωση στη Βουλή, πριν φτάσει ενώπιον του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων, είπε ο κ. Κοτζιάς, συνέβαλε στο να μετατραπεί η συμφωνία του 2009 σε «φάντασμα», και να μην εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις που την υπέγραψαν.

«Η δική μας γνώμη είναι ότι μια πραγματική συμφωνία είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία φάντασμα. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, πώς θα φύγουμε από το μπλοκάρισμα που υπάρχει ανάμεσα σε δυο πλευρές που επί δέκα χρόνια δεν προχωρούν καθόλου τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας, όχι συμφωνίας φάντασμα, μιας πραγματικής συμφωνίας», είπε.

Η όλη διαπραγμάτευση αφορά το 9% της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, εάν η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια τότε η ελληνική ζώνη θα ανέρχεται σε 1.190 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η αλβανική σε 1.220.

Ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει στα τέλη Ιανουαρίου πως τα Τίρανα έχουν αποδεχτεί την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, που είναι και το μέγιστο επιτρεπτό με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Αλβανία έχει προ πολλού ορίσει τη δική της αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια.