Όλα των απορριμμάτων δύσκολα για τους Δήμους της Ηπείρου…

Αντιμέτωποι με τον… γόρδιο δεσμό των απορριμμάτων βρίσκονται οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου, μάλιστα για πολλοστή φορά πριν και την λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Η μονάδα ΑΣΑ μπορεί να βρίσκεται σε λειτουργία και να βραβεύεται ως ένα από τα κορυφαία έργα της Ελλάδας, όμως αυτός ακριβώς είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των δημάρχων. Η λειτουργία της μονάδας δηλαδή και τα προαπαιτούμενα για τα οποία έχουν συνυπογράψει μέσω των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η μονάδα απαιτεί μία ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ετησίως η οποία έχει υπολογιστεί στις ογδόντα χιλιάδες τόνους. Αυτή η ποσότητα είναι κατανεμημένη στους Δήμους οι οποίοι πάνε δεν πάνε σκουπίδια οφείλουν να πληρώσουν το κόστος που τους αναλογεί.

Μέχρι σήμερα είναι αρκετοί οι Δήμοι της Ηπείρου που δεν πηγαίνουν τα σκουπίδια στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι ήδη καταβάλουν το κόστος που τους αναλογεί για την εναπόθεση στους ΧΥΤΑ. Όμως πολύ σύντομα θα πρέπει να πληρώσουν και στο εργοστάσιο την ποσότητα την οποία έχουν εγγυηθεί κι ας μην έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών του.

Το πρόβλημα αποδίδεται στην καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης. Όμως δεν είναι απλό.. Κι αυτό γιατί με την παρούσα κατάσταση δεν υφίσταται ο Φορέας που θα αναλάβει την λειτουργία των ΣΜΑ. Εκ του νόμου η αρμοδιότητα ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου ο οποίος όμως δεν έχει συγκροτηθεί την ώρα που τελούν υπό εκκαθάριση οι υφιστάμενοι ανά Νομό, σε εφαρμογή όσων προβλέπει ο «Κλεισθένης».

Το πολυσύνθετο πρόβλημα συζητήθηκε όχι σε όλη του την έκταση βέβαια στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου η οποία ασχολήθηκε και με το αίτημα μεταφοράς απορριμμάτων στην Λευκάδα.

Οι δήμαρχοι αφενός τόνισαν την ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας του Περιφερειακού Φορέα η οποία θα πρέπει να «τρέξει» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφετέρου υποστήριξαν ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί με την διοίκηση του εργοστασίου αν οι ποσότητες που πιθανόν μεταφερθούν εκτός Ηπείρου συνυπολογίζονται στην ελάχιστη εγγυημένη που προβλέπεται για τους 18 Δήμους.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων Σουλίου και Βορείων Τζουμέρκων στάθηκαν με έμφαση στα προβλήματα των ΧΥΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν περιθώρια να δεχθούν ποσότητες υπολειμμάτων άλλων περιοχών.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στα διοικητικά όρια του οποίου λειτουργεί το εργοστάσιο, διαφώνησε με την πιθανότητα μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές. Σημείωσε ότι η λειτουργία του εργοστασίου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ούτε δουλεύει με το σύνολο του προσωπικού που είχε δεσμευτεί, στοιχεία που πρέπει να προσμετρηθούν αν τεθεί θέμα πληρωμής της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας.

Πιο θετικοί στην μεταφορά απορριμμάτων ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων Δημήτρης Κατηρτσίδης και Γιώργος Παπαδιώτης τόσο  για λόγους αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης όσο και για οικονομικούς ενώ ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας τόνισε την ανάγκη συγκρότησης του Περιφερειακού Φορέα και της διερεύνησης του πιθανού οφέλους που θα προκύψει για τους Δήμους της Ηπείρου από την μεταφορά απορριμμάτων άλλων περιοχών.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η μεταφορά απορριμμάτων άλλων περιοχών απαιτεί αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, έκδοση ΚΥΑ και απόφαση της Αποκεντρωμένης ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την δυνατότητα των υφιστάμενων ΧΥΤΑ να δεχθούν το υπόλειμμα που θα προκύψει.

Σήμερα οι Δήμοι της Ηπείρου πληρώνουν 48,5 ευρώ τον τόνο για την επεξεργασία των απορριμμάτων στο εργοστάσιο και περίπου είκοσι ευρώ τον τόνο για την διάθεση του υπολείμματος στους ΧΥΤΑ.

Το κόστος διαχείρισης αλλά και το ενδεχόμενο να κληθούν σύντομα να διπλοπληρώσουν τα σκουπίδια έκανε τους περισσότερους θετικούς στην προοπτική να φιλοξενηθούν στην Ήπειρο τα σκουπίδια της Λευκάδας και της Κέρκυρας.