Εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση της ολοκληρωμένης μελέτης για δράσεις και έργα στον ιστορικό χώρο του Σουλίου που αποτελεί την απαρχή ώστε η περιοχή να ανακτήσει την θέση της και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Η μελέτη θα αποτελέσει την βάση για «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση», ένα πρόγραμμα δηλαδή αποκλειστικά για την περιοχή που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στο ετήσιο Αντάμωμα των Σουλιωτών.
Η μελέτη για έργα και δράσεις στο Σούλι υλοποιείται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Πολιτισμού, από το ΕΜΠ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η παρουσίαση θα γίνει με πρωτοβουλία του Υπουργείου στον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες στην Οικεία Μπούση ενώ έγινε η προπαρασκευή για την έναρξη εργασιών αναστήλωσης στα ιστορικά πηγάδια του Σουλίου.
Παράλληλα γίνεται καθαρισμός στα μονοπάτια και θα ακολουθήσει η σήμανση ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να γνωρίσουν και μέσα από αυτά τον ιστορικό τόπο του Σουλίου.
Μεγάλης σημασίας επίσης είναι η ολοκλήρωση του δρόμου που συνδέει το Σούλι με την Εγνατία οδό, έργο το οποίο όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα.
Η προσπάθεια για την συνολική ανάδειξη του Σουλίου είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2020 σε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων που είχε γίνει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί είχε αποφασιστεί η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης η οποία τώρα θα αποτελέσει τη βάση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και τη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου όπως είχε γνωστό με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης περιλαμβάνονται:
• Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
• Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
• Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
• Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.
• Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
• Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.
Σημειώνεται πως ορισμένες από τις παρεμβάσεις αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί και εκτελούνται.