Στην ολοκλήρωση φτάνει η ακροαματική διαδικασία για τον θάνατο του νεαρού Βαγγέλη Δραγατάκη τον Σεπτέμβριο του 2020 στην περιφερειακή οδό της Άρτας. Ο Βαγγέλης ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε πληροφορηθεί την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο δεν πρόλαβε να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.
Το όχημα που οδηγούσε εξετράπη της πορείας και κατέληξε στα μεταλλικά κιγκλιδώματα της Περιφερειακής από τα οποία βρήκε τον θάνατο.
Η δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πλημμελειοδικείο της Άρτας και την Δευτέρα αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα, οι αγορεύσεις των δικηγόρων και λογικά η ετυμηγορία.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται έξι υπάλληλοι του Δήμου και της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, εξετάστηκαν πραγματογνώμονες των διαδίκων, τόσο της υποστήριξης της κατηγορίας όσο και της υπεράσπισης.
Ο διορισθείς από το δικαστήριο πραγματογνώμονας του δημοσίου έχει γνωματεύσει στην έκθεσή του πως “με σαφήνεια προκύπτει ότι ο θάνατος προήλθε από το μεταλλικό κιγκλίδωμα. Με σαφήνεια προκύπτει ότι ο θάνατος θα αποφευγόταν εάν δεν είχαν τοποθετηθεί τα εν λόγω προστατευτικά κιγκλιδώματα στο επίδικο σημείο, ότι συνδέονται αιτιωδώς με τον εν λόγω θάνατο και ότι τα εν λόγω κάγκελα ήταν ακατάλληλα για το οδόστρωμα”.
Ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Βαγγέλη Δραγατάκη, εξετάστηκε ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Ηλιού, συγκοινωνιολόγος, πιστοποιημένος ελεγκτής οδικής ασφάλειας και διδάσκων αναφορικά με τα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων στο πρόγραμμα πιστοποίησης. Στην κατάθεσή του εξέθεσε με πληρότητα τις ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει μετά τη διαπίστωση της επικινδυνότητας της Περιφερειακής οδού της Άρτας ήδη από το 2016, οι οποίες όμως ουδέποτε έγιναν, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Βαγγέλη Δραγατάκη.
«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια και έξι μήνες από το θανάσιμο τραυματισμό του Βαγγέλη (13 Σεπτεμβρίου 2020) για να ολοκληρωθεί η πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης. Μια εξοντωτική για την οικογένεια του θύματος διαδικασία, με αλλεπάλληλες αναβολές αρχικά και μια δίκη που διαρκεί πάνω από πέντε μήνες λόγω διακοπών των συνεδριάσεων.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η νέα πλειοψηφία που διοικεί το Δήμο Αρταίων αποφάσισε να ταυτιστεί με τους κατηγορούμενους αρνούμενη να ξηλώσει τα κάγκελα όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί, αρνούμενη να πραγματοποιήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) όπως έχει υποχρεώσει για να διερευνήσει από τη σκοπιά της το συμβάν θεωρώντας έτσι ότι παρέχει ασπίδα προστασίας στους κατηγορούμενους.
Πλανάται αν νομίζει πως με τέτοια «τετελεσμένα» θα επηρεάσει την κρίση των πολιτών και την κρίση του δικαστηρίου. Οι πραξικοπηματικής λογικής «θεωρίες» που άνθισαν μετά το έγκλημα των Τεμπών πως σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω των εκλογών βρήκαν πρόσφορο έδαφος και στην Άρτα, όπου μπορεί να μην υπάρχει τρένο υπάρχουν όμως εγκλήματα.
Ο θάνατος του Βαγγέλη συγκλόνισε την κοινωνία της Άρτας, και όχι μόνο. Να θυμίσουμε πως είναι ο τρίτος πανομοιότυπος θάνατος νέου ανθρώπου στην περιφερειακή της Άρτας που προκλήθηκε από τα ακατάλληλα – παράνομα τοποθετημένα κάγκελα.
Ελπίζουμε η δικαστική απόφαση να δώσει ένα τέλος σ αυτή την υπόθεση που θα εναρμονίζεται με το κοινό περί Δικαίου αίσθημα και θα αποτελεί μια σαφή εντολή για διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης για όλους.
Γιατί αυτή η Δίκη δεν αφορά μόνο στην υπεράσπιση της Μνήμης του Βαγγέλη.
Αφορά πολύ περισσότερο στην διασφάλιση των όρων για να μην υπάρξουν και νέα θύματα» αναφέρει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει όλο αυτό το διάστημα ώστε η υπόθεση να μην ξεχαστεί και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.