Στις 11 το πρωί της Τετάρτης και όχι απόψε θα διεξαχθεί τελικά η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου.
Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα ψηφοφορίας έγινε με αφορμή το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός βουλευτών έχουν εγγραφεί στη σχετική λίστα για να μιλήσουν.
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα ακολουθήσουν βουλευτές από τα κόμματα της συμπολίτευσης και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ζήτησε να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.
Όπως είπε, η κύρωση από τη Βουλή, με νόμο, των συμβάσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, είναι στοιχείο διαφάνειας και πως πρέπει να υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης που να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πρότεινε να υπάρχει «ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής, στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξυροτύρη, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ζήτησε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και τα μεγάλα λιμάνια.
Ειδικότερα, ζήτησε την εξαίρεση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από τη ρύθμιση του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, διαφορετικά, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το άρθρο 2, όπως ήδη έκανε στην μόνιμη Επιτροπή.
Σήμερα το απόγευμα, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θα περάσει από ακρόαση η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ενημερώσει για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2012-2016.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος, ενώ τοποθέτηση αναμένεται και από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.
Το τετραετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2016 συγκαταλέγονται και 40 νέα ακίνητα-«φιλέτα», μεταξύ των οποίων και το Τατόι.
Στους διαγωνισμούς που ήδη τρέχουν πρόκειται να προστεθούν η προκήρυξη για την Εγνατία Οδό (Δεκέμβριος του 2012), ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) καθώς παραχωρούνται στο Ταμείο τα δικαιώματα ψήφου του Δημοσίου προκειμένου να πωληθεί.
Επιταχύνονται επίσης οι διαδικασίες πώλησης για ΛΑΡΚΟ, περιφερειακά αεροδρόμια και ΕΛΤΑ, που προστίθενται στη λίστα με τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του 2013.
Ταυτόχρονα επισπεύδεται η προκήρυξη διαγωνισμών για τα 10 περιφερειακά λιμάνια (Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πάτρας, Ηρακλείου και Ραφήνας).
Παράλληλα, όπως περιγράφεται και στο νέο Μνημόνιο, θα προωθηθεί η διαδικασία πώλησης τμήματος από τις ψηφιακές συχνότητες, πάντα μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.